Društvo

Misa u čast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III

U kapeli San Bernardo u bazilici Vikoforte, koju je podigao Duka Karlo Emanuele I kao Mauzolej dinastiji Savoja, danas će delegacija iz Crne Gore odati počast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III. U crnogorskoj delegaciji su sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve, prezviter Lav Lajović, počasni konzul Crne Gore u Toskani dr Alesandro Đananti i predsjednica Udruženja Italija - Crna Gora „Kraljica Jelena“ Danijela Đurđević.
Misa u čast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III
PobjedaIzvor

Nakon mise, koju će služiti monsinjor Meo Besone i Lajović, delegacija će posjetiti baziliku.

- Posjeta grobnici kraljice Jelene Savojske, kćerke kralja Crne Gore Nikole I Petrovića Njegoša, za mene, kao sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve, ima neizmjeran značaj. Prepoznajem crnogorsku princezu, a italijansku kraljicu Jelenu kao istinsku sluškinju Božiju, čijim dobročinstvima se inspirišem, a za koja znaju ne samo Italija i Crna Gora, već cijela moderna Evropa.

Ovu posjetu doživljavam kao svojevrsno hodočašće – kazao je Lajović za Pobjedu. Posmrtni ostaci kraljice Jelene Savojske vraćeni su u Italiju krajem prošle godine. Tijelo nekadašnje kraljice Italije i kćerke crnogorskog kralja Nikole preneseno je iz Monpeljea, gdje je umrla 1952. godine u 79. godini, u svetilište Vikoforte, u italijanskoj regiji Piemonte.

Ova crkva je u prošlosti bila mauzolej kraljevske porodice Savoja. Unuka kraljice Jelene i kralja Vitorija Emanuela III, princeza Maria Gabriela di Savoja tada je u izjavi za agenciju Frans pres izrazila duboku zahvalnost predsjedniku Italije Serđu Matareli, koji je dozvolio prenošenje posmrtnih ostataka kraljice Jelene u Italiju. Nakon pada dinastije Savoja, Jelena je pošla u egzil u Aleksandriju, sa suprugom, a poslije njegove smrti vratila se u Francusku i živjela u Monpeljeu, gdje je i umrla 1952.

Biskup Rišar je 2002. godine najavio zahtjev za beatifikaciju - proglašenje svetosti - Jelene Savojske, zbog njenog humanitarnog rada.

Portal Analitika