Društvo

Plima i talasi kakve ne pamti Primorje

Jak jugozapadni vjetar i obilne padavine juče su doveli do nezapamćenog nivoa mora, dok je stanje zbog nevremena bilo kritično i u priobalju Skadarskog jezera gdje mještani strahuju od većih poplava. Usljed vrlo niskog vazdušnog pritiska i jakog vjetra došlo je do visoke plime i rasta mora u Baru, Rafailovićima, Petrovcu, Budvi, Ul cinju i Herceg Novom. Kako kažu, ni najstariji ribari ne pamte ovoliku plimu.
Plima i talasi kakve ne pamti Primorje
PobjedaIzvor

 More je juče ,,podivljalo“, pa su veliki talasi snažno udarali o obalu, prelazeći preko šetališta i ugostiteljskih objekata. Operativni štab za zaštitu i spašavanje apelovao je na građane, naročito iz opština sa povećanim rizikom od poplava, da preduzmu dodatne mjere i radnje i zaštite svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, imajući u vidu da se očekuje pogoršanje vremena.

 Iz Hidrometeorološkog zavoda su kazali da nas narednih dana očekuju obilne padavine, naročito u južnim i centralnim predjelima.

ODBRANA BUDVE

Ugostitelji i stanovnici Starog grada u Budvi sinoć su organizovali ,,odbranu“ Starog grada od plimskog talasa dopremivši vreće sa pijeskom. More je kroz kanalizaciju prodiralo u kuće, a pop l av l j e n i s u l o k a l i u prizemlju. Mještani strahuju od jake kiše koju su meteorolozi najavili, a mnogi pijesak dopremaju kamionima. Iz budvanskog Sekretarijata za komunalno stambene poslove apelovali su na građane da zbog najavljenog nevremena uklone vozila iz zone Starog grada, kako bi, u slučaju da bude bilo potrebe, vozila vatrogasne službe mogla neometano proći.

Kako su naveli, ulazak za vozila u Stari grad je zabranjen do daljnjeg. Talasi u Budvi su u ovom gradu prekrili i šetalište pored mora, a najkritičnije je bilo kod restorana ,,Jadran“. More je juče prebacilo visinu marinskih gatova u Baru i prelilo se na dio za šetnju i vožnju. U Čanju snažan jugo podigao je visoke talase koji dobacuju i do šetališta. Smeće i voda su čitavom priobalnom dužinom naselja, a udari mora oštetili su i krov obližnjih ugostiteljskih objekata. U Herceg Novom sinoć nije jenjavao olujni istočni vjetar, levanat, koji dostiže 70 kilometara na čas.

Uzburkano more sa valovima od čak dva i po metra zapljuskivalo je stjenovitu obalu i šetalište. Slično je bilo i u Ulcinju, voda je ušla u kućice i restorane na rijeci Bojani, putevi koji vode od mosta na Bojani prema ušću su pod vodom. U turističkom kompleksu Ada Bojana takođe je alarmantno, postoji opasnost da voda poplavi bungalove.

UGROŽENA SELA

 U Ulcinju su ugrožena sela Lisna, Bore i Fraskanjel, ali i samo ušće rijeke Bojane. Mještani pomenutih sela do kuća idu čamcima, a usjevi i poljoprivredna gazdinstva su pod vodom. Voda prodire i do štala sa stokom. U slučaju potrebe Služba za zaštitu i spašavanje je spremila dva čamca za evakuaciju građana sa ovog područja. Došlo je do rasta nivoa Skadarskog jezera, a zbog obilnih padavina stanje je kritično u Vranjini, Virpazaru, Donjim Murićima, Rijeci Crnojevića, Karuču, Dodošima i na Žabljaku Crnojevića.

KRITIČNO OKO JEZERAA

 U Vranjini, Virpazaru i Rijeci Crnojevića voda je ulazila u objekte. Sve oči uprte su u nebo, a mještani ugroženih naselja se nadaju da se neće ponoviti 2010. godina. Kritično je i u Donjim Murićima. Voda prodire u turistički kompleks i izletište u tom selu. Gradonačelnik prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan obišao je juče ugrožena mjesta na priobalnom području Skadarskog jezera, zajedno sa najužim članovima Opštinskog štaba za krizne situacije, kao i predstavnicima Komisije za elementarne nepogode.  

U razgovoru sa mještanima Rijeke Crnojevića, Karuča, Dodoša i Žabljaka Crnojevića rečeno je da gradske službe stalno prate stanje na terenu. - Podignut je nivo spremnosti u cilju preduzimanja preventivnih mjera zaštite od eventualnih poplava.

Na zasijedanju Opštinskog štaba odlučeno je da se angažuju svi resursi – ljudski i materijalni, kako bi se moguće posljedice potencijalnih poplava svele na minimum. Apelujemo na mještane da u slučaju problema kontaktiraju Službu zaštite i spašavanja prijestonice na broj telefona 123 – saopšteno je sa zasijedanja Opštinskog štaba za krizne situacije. Prethodnih dana na Žabljaku Crnojevića pod vodom su bila imanja i pomoćni objekti, a ugrožene su i kuće.

U mjestu Dodoši je voda ušla u pomoćne objekte. Dežurne ekipe službi prijestonice prate situaciju na terenu. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja tokom obilaska terena apeluju na mještane da preduzmu preventivne mjere aktivnosti kako bi zaštitili materijalna dobra, ali i upućuju savjete o postupanju u slučaju da dođe do porasta nivoa vode preko kritične granice.

Na gradskom području Cetinja nema ugroženih područja. Građani se upozoravaju na oprez zbog odrona na pojedinim lokalnim putevima, posebno na putu Cetinje – Lovćen, u mjestu Prešjeka. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je sinoć na sjednici Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje analizirana meteorološka situacija i stanje na terenu u opštinama koje su pod povećanim rizikom od nastanka poplava.

Oluja čupala stabla u centru Nikšića

Vjetar, koji je juče u Nikšiću, oko podne, duvao i olujnom jačinom pričinio je štetu na brojnim krovovima stambenih zgrada, ali i kuća u gradskom i seoskom području. Nije bilo jakih padavina, pa su se Nikšićani, ipak, brzo snašli i sanirali najveći broj krovova kako bi zbog najavljene kiše izbjegli veće štete.

 U centru grada juče je vjetar ljuljao semafore, porušio ogradu oko tek otvorenog gradilišta na Domu revolucije, pa i iščupao nekoliko velikih stabala. Nedaleko od solitera kod autobuske stanice pala je jela visoka dvadesetak metara, izvaljene su i topole u Brezoviku, stradalo je i drveće u prigradskom naselju Straševina, pa su i pripadnici Službe zaštite i spašavanja imali nekoliko intervencija. I mnoge dotrajale fasade juče su popadale sa stambenih zgrada u Nikšiću. Zbog jakog vjetra, juče poslije podne, bez električne energije ostao je i dio centra grada, kao i brojna okolna naselja, ali kvarovi su ubrzo otklonjeni.

Portal Analitika