Protokol

Darmanović na sastanku šefova diplomatija Zapadno-balkanske šestorke

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadno-balkanske šestorke (WB6) održanom u Sarajevu.
Darmanović na sastanku šefova diplomatija Zapadno-balkanske šestorke
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka je bilo riječi o ostvarenim rezultatima zemalja regiona pojedinačno u procesu evropske integracije i realizaciji zaključaka sa samita lidera EU i ZB iz Trsta a u kontekstu nedavno usvojene strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan i definisanja prioriteta za predstojeći Samit u Londonu.

Govoreći o rezultatima Crne Gore na evropskom putu, ministar Darmanović je kazao da i pored izazova sa kojima se danas suočava, Crna Gora ostaje privržena ideji članstva u EU, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU.

“Nedavno objavljena Strategija EU o proširenju na Zapadni Balkan daje dodatan podstrek državama našeg regiona da se još snažnije posvetimo evropskoj integraciji, kao spoljopolitičkom prioritetu koji je garant stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i demokratskih vrijednosti”, istakao je Darmanović.

Tokom boravka u Sarajevu, šef crnogorske diplomatije prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je i na Ministarskoj konferenciji Fonda za Zapadni Balkan (WBF).

Na konferenciji, ministri su razmijenili mišljenja o dosadašnjem radu sa osvrtom na projektnu aktivnost i finansijski okvir funkcionisanja fonda.

U obraćanju, ministar Darmanović je istakao da je Crna Gora snažno posvećena promociji regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa, te da je veoma važno što su zemlje Zapadnog Balkana prepoznale saradnju, solidarnost i bolju međusobnu povezanost kao instrumente za uspostavljanje trajne regionalne stabilnosti, a sve u cilju daljeg napretka i prosperiteta.

U tom smislu, izrazio je uvjerenje da će Fond za Zapadni Balkan i ubuduće biti pozitivan primjer saradnje i prostor za otvorenu diskusiju i izgradnju snažnih partnerstava.

 „Vjerujemo da će, kroz dogovor svih šest zemalja, biti obezbijeđene jasne smjernice za rad Sekretarijata u narednom periodu čime ćemo osigurati primjenu usvojenih standarda i punu implementaciju projektno orjentisanih aktivnosti. Na taj način ćemo nastaviti da ispunjavamo i misiju Fonda koja se ogleda u razvoju tješnje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i olakšanje integrativnih procesa projektima u oblastima kulturne saradnje, naučne razmjene, istraživanja, obrazovanja, održivog razvoja i pitanja mladih“, kazao je Darmanović.

Šefovi diplomatija WBF su na današnjem sastanku usvojili zajedničku izjavu kojom, između ostalog, pozivaju Evropsku uniju da razmotri mogućnost uključivanja WBF kao relevantnog partnera u procesu implementacije Šest vodećih inicijativa za podršku transformaciji Zapadnog Balkana.

 

Portal Analitika