Abiznis

Prvi IPARD javni poziv predstavljen u Golubovcima i Tuzima

Prvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa bespovratne podrške crnogorskim poljoprivrednicima detaljnije je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima u Tuzima i Golubovcima.
Prvi IPARD javni poziv predstavljen u Golubovcima i Tuzima
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjetili su proizvođače da se Prvi IPARD poziv odnosi na primarnu proizvodnju, i da mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€. Podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70%.Javni poziv je otvoren do 15. maja 2018. godine.

Kroz objavljeni IPARD javni poziv poljoprivrednici mogu izgraditi ili rekonstruisati objekte, kupiti potrebnu opremu i mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, podići voćnjake, vinograde, maslinjake, izgraditi plastenike i staklenike, zatim ugraditi sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energijei ostalo.

ipardgolubovci

Naročito interesovanje iskazano je za pitanje vlasništva investicije.Istaknuto je, da prije podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava podrške kroz mjeru 1, investicija koja se podržava mora biti u vlasništvukorisnika podrške. Odnosno, ukoliko je u pitanju izgradnja i/ili rekonstrukcija objekta, objekat, ali i zemljište na kome se gradi/rekonstruiše mora biti u vlasništvu korisnika podrške, prije podnošenja zahtjeva za isplatu. Takođe, sva kupljena mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške.Naglašeno je, da prilikom kupovine mehanizacije, mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške, dok zemljište može biti u susvojini ili uzeto u zakup na period od najmanje 7 godina. Ukoliko korisnik podrške podiže višegodišnje zasade, prije podnošenja zahtjeva za isplatu, to zemljište, na kome se zasadi podižu, mora biti u njegovom vlasništvu.

ipard3

Poljoprivrednicima su pojašnjeni početni kriterijumi koje moraju ispuniti da bi mogli aplicirati za objavljeni javni poziv. Tačnije, oni moraju imati određen broj grla ili površine pod zasadima. Za projekte iz sektora proizvodnje mlijeka - 5 krava (priplodnih grla) i/ili 50 ovaca i/ili 50 koza, sektora proizvodnje mesa - 30 goveda u tovu; 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu; 1.000 brojlera (pilića); 100 brojlera (ćurića), zatim proizvodnje jaja: 2.500 koka nosilja, voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje) - 0,5 ha površine zasada, 0,1 ha površine zasada u zaštićenom prostoru, za proizvodnju ratarskih kultura - 1 ha površine zasada, aromatičnog i ljekovitog bilja - 0,3 ha površine zasada, proizvodnju gljiva i pečurki - 0,01 ha proizvodne površine. Za vinogradare početni uslov je 0,5 ha pod vinovom lozom, za maslinare 0,5 ha pod maslinama, za pčelare 30 pčelinjih društava, a za ribare godišnji kapacitet minimum 10 tona ribe ili školjki.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva.

Portal Analitika