Abiznis

Za implementaciju industrijske politike 277 miliona eura

Za implementaciju Industrijske politike u toku 2018. godine predviđeno je sprovođenje 63 aktivnosti, za čiju će realizaciju biti izdvojeno skoro 277 miliona eura, navodi se u Akcionom planu za implementaciju Industrijske politike, koji je Vlada usvojila danas.
Za implementaciju industrijske politike 277 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Usvajanje Akcionog plana je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, nastavak aktivnosti na implementaciji Industrijske politike koje se u kontinuitetu odvijaju od donošenja Industrijske politike sredinom 2016. godine. Kao i u prethodnim, i Akcioni plan za ovu godinu pripremljen je u saradnji svih resornih ministarstava, ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora.

Sa aspekta ključnih strateških ciljeva, za realizaciju aktivnosti u okviru četiri strateška cilja sredstva su raspoređena na sljedeći način:

1) Konkurentnost industrije – opredijeljeno je oko 117 miliona eura, pri čemu dominiraju investicije u segmentu unaprjeđenja fizičkog kapitala, odnosno sektoru energetike u iznosu od oko 102 miliona eura.

2) Investicije i finansije za modernizaciju industrije – opredijeljeno je oko 146 miliona eura, što čini 53% ukupno opredijeljenih sredstava za realizaciju aktivnosti industrijske politike, od čega se 108 miliona eura  odnosi na finansijsku podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), i to realizaciju kreditnih linija u prioritetnim oblastima industrije u iznosu od 80 miliona eura  i finansijsku podršku za poboljšanje likvidnosti kroz faktoring aranžmane u iznosu 28 miliona eura.

3) Inovacije i preduzetništvo – opredijeljeno je 12,1 milion eura, od čega se najveći dio sredstava odnosi na realizaciju aktivnosti diverzifikacije turističke ponude na sjeveru.

4) Pristup tržištu - opredijeljeno je 848.142 eura koji pretežno obuhvataju aktivnosti usmjerene na kreiranje adekvatnog okvira za implementaciju tehničkog zakonodavstva, programske aktivnosti usmjerene na povećanje konkurentnosti privrednih subjekata u dijelu podrške razvoju klastera i usaglašavanja sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, kao i brojne aktivnosti na u cilju jačanja izvoznih performansi MSP i njihove veće uključenosti na tržištu regiona i EU.

- Prema Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Industrijske politike za 2017. godinu, od ukupno predviđenih 290 miliona eura, realizovano je oko 217,5 miliona, pri čemu je najviše sredstava u prošloj godini uloženo za realizaciju aktivnosti u okviru prvog i drugog strateškog cilja - Konkurentnost industrije i Investicije i finansije za modernizaciju industrije.

Posebno je važna realizacija kreditnih linija od strane IRF u prioritetnim oblastima industrije i finansijsku podršku za poboljšanje likvidnosti kroz faktoring aranžmane, što je u kombinaciji sa drugim mehanizmima u okviru ovog cilja doprinijelo da njegova realizacija u 2017. godini bude 143,9 miliona eura, odnosno za 26% više od planiranog – zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Portal Analitika