Muzika

Voters nastupio s palestinskim bendom

Rok ikona Rodžer Voters pridružio se palestinskim umjetnicima u novoj pjesmi koja predstavlja odgovor na američko priznavanje Jerusalima kao izraelske prijestonice.
Voters nastupio s palestinskim bendom
N1Izvor

Uz zvuke instrumenta ud, Le Trio Joubran, najuglednije grupe koja izvodi tradicionalnu palestinsku muziku, Voters je recitovao stihove Mahmuda Darviša, koga Palestinci smatraju svojim najvećim pjesnikom.

Darvišova pjesma "Predzadnji govor crvenog Indijanca bijelom čovjeku" površno izgleda kao glas domorodačkog Amerikanca koji se žali da će naseljavanje bijelaca trajno izmijeniti njegovu zemlju, ali očigledno ima za cilj da povuče paralele s Palestincima i Izraelom, piše AFP.

1503voters

"Gdje, bijeli gospodaru, vodiš moj narod - i svoj?", recitovao je britanski roker engleski prevod stihova uz zvuke uda.

Voters, najpoznatiji kao bivši član grupe Pink Floyd i tvorac rok opere "The Wall", strastveni je pristalica palestinske borbe i razbjesnio je Izraelce predvodeći pozive na kulturni bojkot.

Le Trio Joubran napisao je na Fejsbuku da pjesma nazvana "Nadmoć", koju zajednički izvode s Votersom, ima za cilj da bude odgovor na odluku predsjednika SAD Donalda Trampa. Oni su nazvali Jerusalim "#Prijestonica Palestine", prenosi AFP.

Foto: AFP

Portal Analitika