Crna hronika

Bobot: Nikić me pitao da zaposlim Rusa; Dikić: Može se reći da sam član kriminalne organizacije

Suđenje optuženima za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora minule godine okončano je za danas. Na današnjem ročištu se ispitivao svjedok Rajko Bobot koji je kazao da poznaje Ananija Nikića kojeg je u svojoj firmi zaposlio kao vozača a ne kao prevodioca jer i sam dobro govori ruskim i engleskim jezikom. Bobot je dodao da je Nikić vikednom kada nisu išao po sopstvenom nahođenju za Makedoniju što ga je vremenom nerviralo te mu je uručio otkaz. Sutkinja Mugoša je pozvala okrivljenog Dikića da pojasni njegovo mijenjanje iskaza povodom saznanja o nasilnom upadu u Skupštinu. Dikić je objasnio da mu je ostalo nerazjašnjeno da li je Sinđelić bio ozbiljan kada mu je to pominjao jer je to kazao ''onako u prolazu''. Dikić je dodao da nakon svega sebe smatar krivim ali ponavlja da prije suđenja nije imao saznanja o svim planovima iznijetim od strane svjedoka sarandika.
Bobot: Nikić me pitao da zaposlim Rusa; Dikić: Može se reći da sam član kriminalne organizacije
Portal AnalitikaIzvor

Suđenje je okončano za danas a nastavlja se 21. u 9 časova.

Tok suđenja:

10:05 Dikić je odgovarajući na pitanja sutkinje kazao da ga niko ne prisiljava niti pritiska da iznese ovo što iznosi.

10:00 Čađenović je pitao Dikića da li je on postao član kriminalne organizacije?

Sutkinja je kazala da je pitanje neprikladno jer se okrviljeni izjasnio da nije, i da bi to bilo suprotno njegovom dosadašnjem iskazu.

''Posle suđenja ja mogu da kažem moj lični utisak, eto kako se ja osjećam posle svega mogu da kažem moje mišljenje. Ja sebe krivim na neki način i uopšte što sam prihvati oda dođem na taj protest. Sinđelić nikada nije pominjao kriminalnu organizaciju, nije pominjao da je član nije mi ni nudio. Ali, nakon njegovog svjedočenja, nakon nekih nevjerovatnih planova sa nekim oružjem, telefonima, opremom, krvoprolićem, komandosima itd. Kroz telefonske razgovore gdje se stiče utisak da sam ja nekakv Nikola koji učestvuje u nekom planu. Stiče se utisak da sam ja neki član te kriminalne organizacije i realno posle ovog suđenja može da se razmišlja da sam ja postao član te organizacije. Ali ja sam sve to prvi put čuo u sudnici. Ja nikada ne bih učestvovao u krvoproliću Srba i Crnogoraca'', kazao je Dikić.

9:56 Čađenović je pitao okrivljenog da li zna ko je organizovao proteste i u koju svrhu su oni organizovani?

''Sinđelić nije pominjao nazive političkih organizacija, nije pominjao imena. On je rekao termine, naši Srbi, opozicija, lideri opozicije. Jedino oko tog jednog protesta sjećam se da je te večeri ispred Delta Sitija Velimirović kazao protesti DF-a'', odgovorio je Dikić.

9:54 Tužilac Čađenović je pitao Dikića u vezi te osobe koja mu je govorila nešto u vezi izbora u Vojvodini. ''Da li mu je ta osoba pomenula nešto vezano za izbore i proteste u Crnoj Gori'', pitao je Čađenović.

''Ta osoba me pitala samo da li ja dolazim u Podgoricu na proteste, na šta sam ja rekao da dolazim. On je tu napisao da Sinđelić zna oko protesta i oko sastnka ali ja nisam odgovarao jer mi to nije ništa značilo. Ja stvarno ne znam ko je taj čovjek'', kazao je Dikić. Odgovarajući na dalja pitanja Dikić je dodao da je ulazak trebao da bude nakon govora.

9:50 Dikić je dodao da je ostalo nerazjašnjeno šta je tačno mislio Sinđelić kada je pominjao ulazak u skupštinu. ''On nije sjeo za sto samnom i kazao e slušaj takav je plan, već je to kazao onako u prolazu'', dodao je Dikić.

9:48 Dikić je dodao da je čovjek, koji je prema njegovom kazivanju jedan od mnogih prijatelja sa Fejsbuka, iz Crne Gore, te da ga je on upozoravao da obrati pažnju i na Nikića.

9:45 ''Od mene niko nikada nije tražio da prvojeravam Slavka Nikića za nekoga. Na posljednjem mom izlaganju sam pojasnio detaljno oko Slavka Nikića, da su tada bili izbori, da smo vodili izbornu kampanju, da su se podijelili ratni veterani. Nikić nije bio za izbore, on je iznosio negativne stavove. On je išao i u medije da iznosi svoje stavove. Nakon toga je uslijedio poziv porodici Stojanović koji su mi rekli ono što i ja danas znam o Nikiću. Da ga poznaju, da je u novinama dao negativan intervju protiv mene i pokreta što je meni puno štetilo. Ja sam u tom periodu bio u Njemačkoj na liječenju i samo sam pustio poruku prijatelju iz KiM-a da mi se raspita i prenio mi je bukvalno isto što su mi rekli'', dodao je Dikić.

dikic

9:40 ''Ja sam na samom početku rekao da ću reći svega onoga što se budem sjetio obavijestiti sud kao što sam obavještavao i tužioce čega se sjetim zbog problema sa bolešću i jer nisam znao za neke okolnosti koje su bitne za sud i tužilaštvo. Ja sam to tada rekao da je rekao slobodno, prvi put kada je to rekao. Vjerujte da nisam ni ja tada to shvatao ozbiljno, i pobunio sam se i onda je rekao da se ne ljutim, da on ima informaciju od orgnaizatora protesta pa da ćemo sa njima vidjeti detalje. Što se tiče Velimirovića ja sam samo potvrdio ono što je Sinđelić tada rekao. A on je rekao da će organizatori protesta nakon istih sa svojim pristalicama da uđu u Skupštinu zbog proglašenja pobjede na izborima. To je mene iznenadilo jer on meni ranije nije govorio o tim pravilima i bukvalno je rekao to na rastanku. Ja sam onda reagovao i on me smirivao. Još ranije sam mu kazao da ne želim da učestvujem na protestu gdje može biti nasilja i sukoba'', odgovorio je Dikić.

9:35 Sud poziva Dikić Bratislava.

- Ja sam vas i nakon što se iznije primjedbe pozvala da pojasnite neke primjedbe. Po nalaženju vijeća postoje određene razlike odnosno potrebno je da pojasnite nešto što ranije niste iznosili. Prilikom iznošenja primjedbni na iskaz Sinđelića rekli ste da vam je on rekao tokom tog protesta kao u šali da lideri opozicije planiraju da uđu u Skupštinu. Posle ste objasnili da to treba da izgledao kao neko poguravanje. Međutim prilikom iznošenja primjedbi na iskaz Velimirovića ste rekli nešto drugačije: Sinđelić svjedok jeste meni rekao da organizatori protesta nakon istog planiraju da nasilno odnosno nezakonito uđu u Skupštinu - pri čemu ste rekli da ne bi ste dozvolili da dođe do incidenata. Da li je i to šala ili se radi o zbilji i da li po vama ima ovdje razlike? - upitala je sutkinja Mugoša.

9:33 Advokati odbrane su se složili da ispitivanje ovavkog svjedoka vodi ka odugovlačenju postupka u nedostatku relevantnih dokaza tužilaštva.

9:32 Jovanović je dodao da svjedok nema veze sa optužnicom.

''Ustanovili smo da ovaj svjedok živi u saznanj uda se u ovom trenutku vodi postupak protiv Nikića. Nije dao ni jednu bitnu činjenicu koja bi mogla biti bitna za presuđenje. Meni je žao što je ovo peti ili šesti svjedok koji na okolnosti iz optužnice niti ima bilo kakva saznanja niti bilo kakve veze sa tim'', kazao je Jovanović.

9:30 Kao primjedbu na iskaz svjedoka, advokat Dušan Radosavljević je kazao: ''Prilikom saslušanja kod tužioca svjeodok je kao razlog otkaza koji je dao Nikiću bio zbog pogoršanih odnosa njega i sekretarice Ljilje Nikač. Danas je kazao je to zbog odlaska službenim vozilom. Želim da primijetim da je u jednom dijelu iskaza kod tužioca kazao da u toku zaposlenja on nije putovao u Rusiju što je u direktnoj suprotnosti sa iskazom svjedoka''.

9:28 Bobot dodaje da ga je tužilac pitao da kaže sve što zna o Ananiju Nikiću i kako je on došao da radi kod njega, te da se ne sjeća što ga je tužilac dalje pitao.

Jovanović je pitao da li je tačno da ste sa Ananijem Nikićem ušli u loše odnose zbog stana?

''Nisam ja ušao u sport oko toga, nego zbog njegove vožnje službenim vozilom'', kazao je Bobot.

9:26 Jovanović je dalje pitao zašto je onda tužiocu pričao o tome ako nije smatrao da je zabranjeno.

''Ja sam pričao tužiocu ono što mi je Ananije pričao'', kazao je Jovanović.

9:27 Bobot je odgovarajući na dalja pitanja dodao da nije smatrao zabranjenim kontaktima Ananija i ruskog oficira. ''To je sloboda svakog čovjeka šta ima meni tu da bude zabranjeno'', kazao je Bobot.

9:24 Jovanović pita da li je o Rusu pitao tužilac ili je to svjedok iznio po sopstvenom kazivanju?

''Ja sam samo govorio ono što mi je pričao Ananije i što mi je pričao pokojni Goran Mirjanić vezano za Ananija i ovog čovjeka o kojem sam maloprije govorio'', kazao je Bobot.

9:22 Jovanović pita svjedoka da li mu je poznato da u ovom postupku Ananije Nikić nije optužen?

''Nije mi poznato'', odgovorio je Bobot.

9:19 Jovanović je pitao svjedoka da li zna protiv koga se vodi ovaj postupak?

''Znam jedino koliko sam gledao po televiziji. Čuo sam za nake od njih ali nikoga ne poznajem'', kazao je Bobot. Svjedok je dodao da se po njegovom saznanju vjerovatno vodi krivični postupak i po Nikića.

9:16 Bobot je dodao da ne zna da li je taj Rus imao sastanke sa drugim partnerima. On je dodao da se ta firma za koju je Ananije radio zvala Gas line Montenegro.

Čađenović je pitao kako je Ananije Nikić predstavio tog Rusa?

''Kao njegovog prijatelja koji je bio u ruskoj jedinici koja je došla iz Bosne na Kosovo. On je kazao da je pukovnik i da bi mogao da nam pomogne u saradnji sa ruskim firmama jer ima dobre veze'', kazao je Bobot.

9:13 Specijalni tužilac Saša Čađenović pitao je svjedoka da li mu je Ananije tražio da primi nekog Rusa ili prijatelja sa Kosova?

''Jeste jednom prilikom me zamolio da primim jednog njegovog prijatelja Rusa sa kojim je sarađivao na Kosovu u toj jedinici. Navodno mogao bi nam pomoći u nekim poslovima sa ruskim firmama. Uvijek je Ananije nastojao da se prikaže kao komercijalista a manje kao vozač ali sam ja odbio taj sastanak računajući da od toga firma ne može imati koristi'', kazao je Bobot.

9:06 Zbog bolesti svjedoka, Bobot Rajko se ispituje putem video linka.

''Ananije je došao u moju firmu krajem 2007. godine. Doveo ga je Goran Mirjačić koji je u ime ruskog partnera bio moj pomoćinik. On ga je prvo vozio a kada se Goran razbolio on i ovaj frajer koji je bio moj partner u firmi zamolili su me da ga primimo u radni odnos i tkao je i bilo. On je radio u mojoj firmi u kojoj je radio četiri godine kao vozač. Prije toga je po njegovom kazivanju iz Makedonije došao u prištinu gdje je organizovao pekaru i drugo snabdijevanje ruske jedinice koja je iz bosne te godine došla u Prištinu. Kada su otišli on je ostao bez posla, vratio se u makedoniju. Koliko ja znam on je bio prijatelj sa pokojnim Mirjačićem i tih godina kada je Goran došao u našu firmu on ga je pozvao i oni su se i družili i on ga je vozio ali je to bilo u njihovom obostranom aranžmanu bez firme. U firmi je radio tri do četiri godine kao vozač. Nije bio prevodilac iako je govorio ruski jezik. Meni nije trebao prevodioc jer ja dobro govorim Ruski i Engleski tako da mi nisu trebali prevodioci. Ja nisam koristio vozača vikendom. On je često subotom i nedjeljom putovao što sam ja vidio i po obračunu kilometraže i goriva. On mi je govorio, što je tačno, da mu je familija u Makedoniji pa čas je bolesna žena, nestašan sin, ne ide u školu pa je morao da putuje - tako da je mene to dosta nerviralo. Na kraju sam, ne znam tačno kojim povodom, ali mislim da je najviše što me iziritiralo to njegovo stalno odlaženje sa službenim vozilom. Rekao sam mu da ne želim više da sarađujem sa njim tako da je on izašao iz firme i posle toga nisam imao sa njim kontakta ni telefonski ni lično i ne znam šta se sa njim dešavalo. Ja sam pretpostavio da se vratio u Makedoniju'', kazao je Bobot.

9:06 Sutkinja je kazala da je DHL kontaktirao Boža Vujoševića koji im je rekao da će doći da primi poziv. Međutim nije došao da podigne a telefon je ugasio. Sud je pokušao da kontaktira svjedoka ali nije mogao jer nije dostupan.

9:05 Sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo tužilaštva, odbrane i optuženih.

Za narednu srijedu planirano je saslušanje Slavka Nikića, a za kraj mjeseca i Brajana Skota, izvršnog direktora firme kojoj se Demokratski front, prema optužnici, obratio tražeći zaštitu i pomoć ukoliko plan nasilnog preuzimanja vlasti ne uspije. 

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za to krivično djelo odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpski državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću. 

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović. 

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i  Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Portal Analitika