Društvo

Mihailo: Kompromis dvije crkve moguć

Kompromis između dvije crkve je moguć i poželjan po ingerencijama države Crne Gore i uz poštovanje instituta pravne države, ustavnog uređenja i njenog nepovredivog suvereniteta, poručio je u razgovoru za Pobjedu mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
Mihailo: Kompromis dvije crkve moguć
Portal AnalitikaIzvor

Uslov kompromisa je, kaže, pravedno rješavanje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja, prije svega, po načelu da sva crkvena imovina nastala do 1920. godine je vlasništvo države Crne Gore.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo hirotonisan je prije dvije decenije, 15. marta 1998. godine, u Bugarskoj, a 20 godina kasnije, ističe, ta crkva se i dalje nalazi u krajnje nepovoljnom i diskriminisanom položaju.

“Nemoguća je crnogorska država i Srpska pravoslavna crkva kao matična, domicilna i primarna u njoj. CPC je marginalizovana, a devastatorska misija i akcija SPC razara crnogorski crkveni, nacionalni i državni integritet i identitet”, poručio je.

Praveći retrospektivu, mitropolit CPC kaže da, iako je crkva obnovljena i država je, takođe, obnovila nezavisnost, crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje nije riješeno.

“U Crnoj Gori crkvama i manastirima, koje su vjekovima gradili Crnogorci, od 1920. godine gazduje SPC”, naglašava on i zaključuje da je od obnove 1993. godine, CPC uz skromnu pomoć države izgradila samo tri crkve.

Portal Analitika