Kultura

Potpisan sporazum o saradnji Fondacija “Petrović Njegoš” i “Sveti Petar Cetinjski”

U cilju afirmacije i promocje kulturnih i istorijskih vrijednosti Crne Gore danas je potpisan Sporazum o saradnji između Fondacije ,, Sveti Petar Cetinjski "  i  Fondacije ,, Petrović Njegoš."
 Potpisan sporazum o saradnji Fondacija “Petrović Njegoš” i “Sveti Petar Cetinjski”
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum su potpisali Predsjednici Fondacija   prof.dr. Živko Andrijašević  i  Princ Nikola Petrović.

Sporazum utvrđuje zajedničke osnove za saradnju koja će se sastojati  u obilježavanju značajnih jubileja, događaja  i ličnosti vezanih za Crnu Goru, radu na realizaciji zajedničkih književnih i drugih izdanja , koji su u duhu kulturološkog i  istorijskog programa, objavljenim dokumentima i izvorima koji su vezani za njih, počev od Duklje u antici i ranom Srednjem vijeku do današnjeg dana.

Istovremeno Sporazum predviđa zajedničko stipendiranje, promocije i usavršavanje mladih i talentovanih kadrova u nauci i umjetnosti, kao i stipendiranje svještenika Crnogorske pravoslavne crkve.

Ovom prilikom Fondacija Sveti Petar Cetinjski je uručila Plakete svojim Počasnim članovima.: Princu Nikoli Petroviću, akad. Sretenu Peroviću, akad Gojku Kastratoviću i počasnom konzulu Austrije g-dinu Milanu Mrvaljeviću.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predstavnici  Ministarstva kulture, javnih kulturnih ustanova i grada Podgorice, članovi Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, osnivači i članovi obije fondacije.

Portal Analitika