Politika

Ustavni sud nije nadležan u slučaju falsifikovanih potpisa

Ustavni sud nema nadležnost da odlučuje u slučaju sumnje da su potpisi za predsjedničke kandidate falsifikovani, jer je DIK potvrdila njihovu kandidaturu, saopšteno je portalu Analitika iz Ustavnog suda.
Ustavni sud nije nadležan u slučaju falsifikovanih potpisa
Portal AnalitikaIzvor

. Iz Suda su se pozvali na član 97 Zakona o Ustavnom sudu u kojom se  navodi da imaju pravo odlučivanja samo u slučaju žable na rješenje nadležne izborne komisije kojim je odbačen ili odbijen prigovor protiv odluke, radnje ili propusta biračkog odbora, odnosno opštinske izborne komisije.

“Postupak odlučivanja o povredi prava u toku izbora poslanika i odbornika pokreće se podnošenjem žalbe na rješenje nadležne izborne komisije kojim je odbačen ili odbijen prigovor protiv odluke, radnje ili propusta biračkog odbora, odnosno opštinske izborne komisije. Žalba iz stava 1 ovog člana, podnosi se u roku od 48 časova od časa dostavljanja rješenja. Žalba iz stava 1 ovog člana podnosi se, po pravilu, neposredno Ustavnom sudu”, glasi član 97.

Žalbu, prema zakonu, može podnijeti birač koji smatra da mu je biračko pravo povrijeđeno, kandidat za poslanika i odbornika i podnosilac izborne liste. Žalba sadrži razloge i dokaze o povredi biračkog prava u toku izbora.

Isto važi i za izbor presjednika, pa se tako navodi da se postupak odlučivanja o povredi prava u toku izbora Predsjednika Crne Gore pokreće se žalbom koju mogu podnijeti kandidat, predlagač kandidata i birač koji smatra da mu je povrijeđeno biračko pravo.

Kako su portalu Analitika objasnili pojedini ustavni stručnjaci, pravni put da se izadje iz cijele ove situacije može biti da  neka NVO ili gradjanin podnese prigovor DIK- u, koji će ga odbaciti zbog nenadležnosti, nakon čeka bi Ustavni sud mogao da odlučuje.

Dr Blagota Mitrić, profesor ustavnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda, kazao je da je kandidat za predsjednika, čiju je kandidaturu potvrdila Državna izborna komisija, validan je da vodi kampanju i učestvuje na izborima. Onaj ko nije zadovoljan odlukom Komisije, može da uloži ustavnu žalbu, a Ustavni sud može ili da potvrdi ili da preinači odluku DIK-a. Ako se utvrdi da potpisi podrške nijesu vjerodostojni, Ustavni sud može da odlučuje i po službenoj dužnosti.

Portal Analitika