Društvo

Odluka o zamjenama dala pozitivan rezultat

Sudeći prema izjavama građana koje smo juče zatekli u podgoričkim apotekama, odluka Ministarstva zdravlja da od ponedjeljka omogući pacijentima da na recept koji im je propisan za određeni lijek kojeg nema na tržištu mogu podići zamjenu za njega pokazala se kao pravo rješenje.
Odluka o zamjenama dala pozitivan rezultat
PobjedaIzvor

Prije ove odluke, od 1. marta kada je na snagu stupila nova lista ljekova, uz koju je uspostavljena i doplatna, apotekari su bili prinuđeni da pacijente vraćaju kod izabranog ljekara po novi recept ako u apoteci nemaju lijek koji je propisan.

Dodatnu zabunu kod pacijenata izazivalo je i to što je od 1. marta počela i primjena elektronskog recepta, pa su građani bili uvjereni da je krivac što moraju da se vraćaju kod ljekara po novi recept upravo ova novina u zdravstvenom sistemu.

Cijene

Kako nam je kazao Dejan Marinović, kojeg smo juče sreli ispred državne apoteke u centru, uzimao je lijek za majku i nije imao nikakvih problema. Lijek po koji je došao na doplatnoj je listi, ali ni to, prema njegovim riječima, nije problem, jer je razlika mala, 20-ak centi.

- Pozitivna i nova doplatna lista za mene nijesu problem. Neko veče sam gledao emisiju na Javnom servisu, u kojoj su učesnici kazali da se nadaju da će ubuduće moći da se na recept podigne i zamjena za lijek kojeg u tom trenutku nema - rekao je on.

Svetlana Radulović iz Podgorice rekla nam je da nije previše upućena u novi sistem izdavanja elektronskih recepata, te da nije upoznata ni sa novim listama, ali da nije nailazila na probleme pri podizanju svojih ljekova.

- Moj problem danas je druge prirode – mog lijeka nema u državnoj apoteci, a trebalo bi da stigne u narednih nekoliko dana. Tako su mi rekli – ispričala nam je ona.

Poređenje

Rajka Boljevića, državljanina SAD, zatekli smo ispred jedne apoteke u dijelu grada Preko Morače. On je napravio komparaciju našeg zdravstvenog sistema sa onim u Americi  i istakao da tamo doktor čak može da nazove apoteku i saopšti im koji je lijek potreban za pacijenta.

- Vi samo pođete i uzmete. Rijetko kad pišu. Ako imate apoteku u kojoj ste redovni pacijent, doktor samo na kompjuteru prepiše recept, a u apoteci znaju koje ljekove uzimate i u kojoj količini. U Americi je skuplji, ali je uvezaniji sistem– rekao je Boljević.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika