Kultura

Počelo predstavljanje programa “Kulturne rute Savjeta Evrope"

Na otvaranju je govorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je u svom obraćanju istakao: ”Vjerujem da nije neophodno podsjećati u kojoj je mjeri snažna saradnja koju u kontinuitetu ostvaruju Crna Gora, odnosno naše ministarstvo - kako sa Savjetom Evrope, tako i sa Evropskim institutom za kulturne rute. Siguran sam kako ovom prilikom mogu ustvrditi da upravo ta saradnja jeste snažna i neophodna nit u cilju promovisanja kulturne raznolikosti i identitetskih osobenosti, a prije svega - da nam dosadašnje relacije otvaraju šire vizije, ka produbljivanju mogućnosti saradnje između zajednica.”
Počelo predstavljanje programa “Kulturne rute Savjeta Evrope"
Portal AnalitikaIzvor

“Vjerujući da Crna Gora, u skladu sa svojom bogatom tradicijom i baštinom, ima mogućnost da naslijeđena znanja i vještine prezentuje kao održivi turistički proizvod, sa posebnom pažnjom istaći ću predstavljanje kulturnih ruta vina i maslinovog drveta. Zato me posebno raduje što ćemo tokom današnje prezentacije biti u prilici da se upoznamo i sa međunarodnim i sa nacionalnim iskustvima na tom polju. Nemam dvojbu da će to biti snažan podsticaj proširivanju mreža dvije kulturne rute i na područije Crne Gore. Brojne kulturne rute koje je podržao Savjet Evrope obuhvataju ruralna područja evropskih država, što je od posebne važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Jer, upravo te zajednice kroz ovaj program dobijaju mogućnost međunarodne promocije materijalne i nematerijalne baštine, što u savremenom kontekstu dobija poseban značaj. Polazeći od činjenice da kulturni turizam i na evropskom i globalnom nivou predstavlja jednu od turističkih grana sa kontinuiranim rastom, ostajem uvjeren da Crna Gora, kao turistička destinacija, kroz bogato kulturno nasljeđe, predstavlja prostor koji će naći posebno mjesto i u ovom Programu,” dodao je Ministar.

Na prezentaciji će govoriti Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Stefano Dominioni, direktor Evropskog instituta za kulturne rute i izvršni sekretar proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama, Emanuela Panke, Kulturna ruta “Inter Vitis”, Vladan Đuričković, Bojan Bracanović, “13. jul Plantaže”, Olga Mezeridou, Kulturna ruta maslinovog drveta i Davor Ćorić, nacionalni konsultant UNIDO. 

Inicijativa Kulturne rute Savjeta Evrope uspostavljena je 1987. godine sa ciljem jačanja saradnje u oblasti kulturnog turizma. Održivi razvoj, socijalna kohezija, značaj evropskog jedinstva, istorije i kulture i otkrivanje manje poznatih destinacija kroz turističku promociju, glavne su ideje ovog programa. Crna Gora se 2011. godine pridružila Proširenom parcijalnom sporazumu (EPA) programa Kulturne rute, što je omogućilo nacionalnim institucijama i organizacijama da se kroz saradnju sa partnerima iz Evrope uključe u ovaj program. 

 

Portal Analitika