Politika

Aplikacija može biti zloupotrijebljena

Aplikacija Državne izborne komisije (DIK) za provjeru potpisa podrške predsjedničkim kandidatima može da pomogne, ali može biti i lako zloupotrijebljena, kazao je Radiju Crne Gore Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju (CPE).
Aplikacija može biti zloupotrijebljena
Radio CGIzvor

Janjušević je kazao da aplikacija DIK-a može biti djelotvorna, ali i preskočena od strane onih koji žele da manipulišu potpisima.

"To se može učiniti ubacivanjem potpisa iz biračkog spiska ljudi poznije dobi koji to neće provjeravati, potpisa onih koji imaju pravo glasa, ali nijesu u Crnoj Gori, te imena mrtvih koji nijesu pravovremeno izbrisani iz biračkog spiska", naveo je Janjušević.

Janjušević smatra da bi najefikasnije bilo da se protiv počinilaca koji zloupotrebljavaju potpise, kad se u tome uhvate, podnese krivična prijava.

"Koliko toliko djelotvorna opcija je da se uz aplikaciju, NVO omogući neposredan uvid i kontrola validnosti potpisa metodom slučajnog uzorka", dodao je Janjušević.

Davanje potpisa pred opštinskim izbornim komisijama, ocjenjuje Janjušević, bilo je čistija i transparentnija opcija.

"Opet bi se, međutim, tražilo srećnije rješenje jer bi se takav način prikupljanja potpisa osporavao najvjerovatnije na Ustavnom sudu", zaključio je Janjušević.

Portal Analitika