Abiznis

Počelo obilježavanje Svjetske nedjelje novca

Obilježavanje Svjetske nedjelje novca (Global Money Week) pod sloganom „O novcu je važno znati“ počelo je danas, posjetom studenata IV godine Ekonomskog fakulteta Centralnoj banci Crne Gore.
Počelo obilježavanje Svjetske nedjelje novca
Portal AnalitikaIzvor

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić je, u pozdravnom obraćanju studentima,  istakao da je ova institucija osmislila brojne aktivnosti u okviru Svjetske nedjelje novca i u iste uključila veliki broj djece i mladih, a sve u cilju podizanja nivoa svijesti o značaju finansijskog opismenjavanja.

Finansijska pismenost, istakao je guverner, obuhvata znanje i razumjevanje finansijskih koncepata, kao i vještine i samopouzdanje za primjenu tog znanja u cilju donošenja ispravnih odluka u svakodnevnom životu.

“CBCG je prepoznala značaj ovakvih aktivnosti, imajući u vidu složenost finansijskog okruženja u kojem živimo i činjenice da će odluke koje mladi ljudi budu donosili u budućnosti uticati ne samo na njih i njihovo blisko okruženje, već i na širu društvenu zajednicu”, dodao je guverner Žugić.

Nakon pozdravnog govora guvernera, za studente Ekonomskog fakulteta su upriličena predavanja zaposlenih u CBCG na teme značaja i uloge ove instutucije u finansijskom sistemu naše zemlje, te prepoznavanja falsifikovanog novca.

Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI), a obilježava se u preko 130 zemalja svijeta. Manifestacija  ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina kod djece i mladih.

Tokom tekuće sedmice, CBCG realizovaće posjete vrtićima i školama i organizovati predavanja, diskusije, kreativne radionice i dr, a sve u cilju razvijanja i snaženja finansijske kulture kod najmlađe populacije.

Portal Analitika