Društvo

Učešćem u misijama unapređuje se iskustvo i vojna sposobnost

Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće sjutra predloge odluka o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju u Avganistanu i dva štabna oficira u misiji KFOR na Kosovu.
Učešćem u misijama unapređuje se iskustvo i vojna sposobnost
Portal AnalitikaIzvor

Ove odluke utvrdio je Savjet za odbranu i bezbjednost početkom februara.

Savjet je tada konstatovao da se na međunarodnim vojnim vježbama unapređivala sposobnost i razvijalo povjerenje među članicama NATO-a, partnerskim državama i državama regiona. 

„Usvojena Odluka o učešću pripadnika VCG na međunarodnim vježbama u 2018. godini, uz ocjenu njihovog značaja za dalji razvoj sposobnosti i iskustva VCG. Predviđeno je učešće jedinica ranga voda ili višeg ranga na šest vježbi“, kaže se u saopštenju.

Savjet je utvrdio predlog Odluke o upućivanju pripadnika VCG u međunarodnu misiju “Odlučna podrška”(“Resolute Support”) u Avganistan, uz učešće do 40 pripadnika VCG, sa mogućnošću rotacije.

„Ovim se nastavlja učešće pripadnika VCG u ovoj neborbenoj i savjetničkoj misiji kroz obavljanje dužnosti štabnih oficira i podoficira u štabovima misije i zaštite savezničkih timova za obuku, savjetovanje i pomoć Avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti“, kaže se u saopštenju.

Utvrđen je i predlog Odluke o učešću pripadnika VCGore u misiji KFOR (“Kosovo Force”) na Kosovu, angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju. 

Za pripadnike VCG učešće u medunarodnim misijama predstavija profesionalni izazov, priliku da se pripremaju za rad u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država.

Kako se navodi, nakon priključenja Crne Gore Sjevernoatiantskoj aiijansi stekli su se uslovi da se pojača vojno prisustvo Crne Gore na međunarodnom planu sto je u skladu sa ocekivanjima ostallh čianica NATO saveza. 

„Mlnistarstvo odbrane i Generai§tab VCG su izvršlli analizu i procjenu mogućnosti angažovanja pripadnika Vojske u misiji KFOR i zaključili da, u skladu sa trenutnim kapacitetlma i obimom preuzetlh medunarodnih obaveza, može ućestvovati u misiji KFOR angažovanjem dva štabna oflcira“, kaže se u obrazloženju.

Mislja KFOR realizuje se, kako se ocjenjuuje, u povoljnom bezbjednosnom okruženju gdje bi se troškovi Ministarstva odbrane odnosli na pripadajuće dnevnice za angažovana lica. 

„Za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibiiitet u međnarodno] zajednici, jer aktivnim učešćem i doprinosom, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu“, kaže se u obrazloženju odluke.

Portal Analitika