Politika

Podrška ženskom preduzetništvu u šest opština

Inicijativa Ženske političke mreže, koja okuplja žene iz BS, DEMOS, DPS, DUA, FORCA, LP, NOVA, POZITIVNA, PZP, SD, SDP, SNP i URA, u okviru javnih rasprava o lokalnim budžetima za 2018. godinu, krajem prošle godine dobila je podršku od šest opština: Podgorica, Bar, Budva, Danilovgrad, Herceg Novi i Kolašin da će se u ovoj godini obezbijediti sredstva za podršku ženama koje se opredijele za preduzetništvo, ali i za one koje žele da razviju postojeći biznis.
Podrška ženskom preduzetništvu u šest opština
Portal AnalitikaIzvor

"Ženska politička mreža obilježila je Međunarodni dan žena konkretnom akcijom i preduzela ozbiljne aktivnosti u cilju realizacije pomenute inicijative, te je 7. marta u eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici organizovan sastanak na kome su prisustvovali predstavnici iz pomenutih šest opstina, u cilju razmatranja modela Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzeništvu. Takođe, opštinama je nakon sastanka dostavljen i Obrazac bodovne liste Odluke o dodjeli sredstava preduzetnicama. Pomenuti model Odluke i Obrasca sačinila je Ženska politička mreža u transparentnom i participativnom procesu, u kome su učestvovali predstavnici relevantnih opština", saopšteno je Portalu Analitika iz Ženske političke mreže.

Prema podacima, žene čine 50% ljudskog kapitala i polovinu radne snage u Crnoj Gori, tj predstavljaju značajan ekonomski potencijal, međiutim u ekonomskoj aktivnosti one učestvuju sa svega 9.6%, što je daleko ispod prosjeka u zemljama Evropske unije sa učešćem između 30 i 38%.

"Imajući u vidu značajan potencijalni doprinos ekonomiji Crne Gore kroz razvoj ženskog preduzetništva, nesporno je da ekonomsko osnaživanje žena mora biti predmet posebnih politika na lokalnom i nacionalnom nivou, kao i da taj proces direktno zavisi od dinamike realizacije preuzetih obaveza.  Tim povodom, Ženska politička mreža apeluje na opštine da u što kraćem roku sprovedu Odluku u djelo i na taj način direktno podrže započeti proces kojim se obezbjeđuju nužna sredstva ženama za pokretanje i razvoj biznisa", navodi se u saopštenju.

Jelena Radenović, predstavnica Ženske političke mreže, smatra da je model Odluke sačinjen saglasno dogovoru na sastancima delegacije ŽPM sa predsjednicima opština koji su održavani u fazi donošenja budžeta u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu, Baru, Budvi i Herceg Novom, tj. opštinama koje su i prihvatile inicijativu ŽPM za izdvajanje posebne budžetske linije za podršku ženskom preduzetništvu.

“Sastanak ŽPM sa predstavnicima pomenutih opština na temu modela odluke i visok stepen saglasnosti o njenoj sadržini ohrabruje nas da će ista vrlo brzo biti usvojena na sjednicama skupština i time biti omogućeno da se izdvojena sredstva u budžetima i realizuju. Izdvojena sredstva u svih šest opština u ukupnom iznosu od oko 120 000 eura možda, s aspekta onih koji se bave preduzetništvom, ne predstavljaju veliko izdvajanje, ali smo mi u ŽPM sigurne da ona imaju nemjerljiv značaj za podsticaj ženskog preduzetništva i da su jedan veliki korak u razvoju novih lokalnih politika koje će imati obostrane benefite. S aspekta opština, kontinuitet ove prakse u narednim godinama obezbijediće nova radna mjesta, zapošljavanje lokalnih kadrova, povećanje prihoda od poreza i doprinosa, kao i ostale različite benefite koje lokalno preduzeće u zavisnosti od djelatnosti donosi lokalnoj zajednici.” kazala je Radenović.

Radenović smatra da je važno naglasiti da je hitno usvajanje Odluke o raspodjeli sredstava neophodno, posebno u opštinama u kojima će ubrzo biti raspisani lokalni izbori, jer ukoliko sa ova obaveza ostavi novim sazivima parlamenata, u ovim opštinama, neće biti vremena za čitav postupak raspodjele propisan odlukom, odnosno sredstva će ostati zarobljena u budžetu ili neće biti namjenski realizovana.

ŽPM prati procedure i u ostalim opštinama u Crnoj Gori koje ubrzo treba da usvoje odluke o budžetu, nakon isteka važenja odluka o privremenom finansiranju.

“Sigurne smo da će i u ostalim opštinama biti prepoznat značaj inicijative o uvođenju posebne budžetske linije za podsticaj ženskog preduzetništva i da će to postati praksa u svim opštinama u Crnoj Gori.” napominje Radenović.

Ženska politička mreža nastala je pod okriljem programa “Podrška antidiskriminacionim politikama i politikama rodne ravnopravnosti” koju realizuje UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava uz finansijsku podršku Delegacije EU.

Program će osigurati da preduzetnice dobiju edukativnu i savjetodavnu pomoć  na lokalnom nivou, kako bi se realizacija njihovih preduzetničkih ambicija ostvarila, a rizici poslovanja umanjili.

Portal Analitika