Društvo

Isti kvalitet zdravstvene zaštite u Podgorici kao u Beranama

Pacijenti sa komplikacijama iz bilo koje opšte bolnice u Crnoj Gori imaće u svakom trenutku mogućnost podrške u liječenju od strane ljekara KCCG, a ako je potrebno i eksperata iz inostranstva. Ovo će omogućiti projekat telemedicina u Crnoj Gori, čiji je autor predsjednik Odbora direktora Kliničkog centra dr Jevto Eraković.
Isti kvalitet zdravstvene zaštite u Podgorici kao u Beranama
PobjedaIzvor

Prema riječima Erakovića, ovaj novi reformski korak će napraviti revolucionarni pomak u poboljšanju zdravstvenih usluga u Crnoj Gori, a podržali su ga direktorica KCCG Zorica Kovačević i prof. dr Vaso Antunović, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Vlada Crne Gore, dok je sponzor projekta kompanija M-tel.

Dr Eraković za Pobjedu govori o detaljima projekta i uticaju na zdravstveni sistem.

REFORMSKI ISKORACI

Na pitanje šta će projekat telemedicina u Crnoj Gori donijeti konkretno pacijentima i da li će imati kvalitetniju zaštitu i dostupnost stranih bolnica za liječenje, Eraković kaže da će i pacijentima i ljekarima biti bolje.

- Smatram da će projekat telemedicine donijeti reformske iskorake u organizaciji zdravstvenog sistema Crne Gore i to na dobrobit pacijenata, ljekara i države. Sa sigurnošću se može tvrditi da će pacijenti imati kvalitetniju zdravstvenu uslugu u svakom trenutku, ukoliko je potrebno mogućnost drugog ekspertskog mišljenja i izjednačavanje kvaliteta zdravstvene usluge u sistemu zdravstva. Konkretno, pacijenti čije je liječenje komplikovanije iz bilo koje opšte bolnice u Crnoj Gori imaće u svakom trenutku mogućnost podrške u liječenju od strane ljekara KCCG, a ako je potrebno i eksperata iz inostranstva. Nakon konsultacija donijeće se konačna odluka da li pacijent treba da se liječi u opštoj bolnici ili KCCG- kaže Eraković.

Posebno naglašava ekonomski aspekt ovog projekta koji donosi velike uštede zdravstvenom sistemu Crne Gore.

- Svi ljekari zaposleni u KCCG su svjedoci velike opterećenosti Kliničkog velikim brojem pregleda, hospitalizacija i ostalih usluga, često i bespotrebno, jer smo mišljenja da se mnogi od tih pregleda mogu obaviti i u opštim bolnicama. Brojke govore sljedeće: preko 489.000 ambulantnih pregleda je urađeno u KCCG u 2017. godini, hospitalizovano je više od 38.000 pacijenata, urađeno preko 15.000 operacija, više od 2.250.000 laboratorijskih analiza, 3300 EMNG pregleda... Svi ovi pokazatelji su daleko iznad planiranog i normiranog za postojeće kapacitete Kliničkog centra i jasno je kolika je odgovornost i opterećenost zaposlenih u ovoj ustanovi. Sa druge strane, izdvajanja za putne troškove unutar zemlje na osnovu dostupnih podataka u zdravstvenom sistemu Crne Gore iznose oko 3.750.000 eura i na to posebno treba dodati i troškove transporta bolničkih pacijenata čime se značajno premašuje ova suma. Samo za pratioce pacijenata se izdvaja više od 1.600.000 eura godišnje. Jasno je da se primjenom ovog projekta, jačanjem kapaciteta opštih bolnica i smanjenjem nepotrebnog transporta mogu napraviti ogromne uštede unutar Crne Gore - kaže Eraković.

Komentarišući stanje u zdravstvenom sistemu Eraković objašnjava da baš ovakvi projekti mijenjaju sistem.

- Ovaj projekat telemedicine, kao i slični projekti, već postoje u razvijenim zemljama svijeta i njihovim zdravstvenim sistemima. Pravilnom i jasnom analizom projekata koji su doprinijeli poboljšanju sistema u tim državama i prilagođavanjem našim uslovima možemo napraviti velike korake ka unapređenju stanja. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da su ljekari u KCCG i uopšte u Crnoj Gori spremni na edukaciju i znam iz iskustva KCCG da ne postoji niti jedna klinika i organizaciona jedinica u kojima nema spremnosti za usvajanje novih metoda i usavršavanja. Ljekari su tokom cijelog školovanja usmjereni ka usavršavanju i sticanju novih znanja. Ne postoji niti jedna profesija u Crnoj Gori koja ima veću motivaciju i želju za usavršavanjem od ljekarske profesije. Važno je pružiti im mogućnost i pravilno usmjeriti njihove motive i uspjeh je zagarantovan. A koliko su posvećeni svom poslu, koliko rade i koliko se to, nažalost, ne prepoznaje najbolje se može zaključiti iz podataka koje sam naveo u odgovoru na prethodno pitanje – kaže Eraković.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika