Abiznis

Indeksi ojačali

Indeksi Montenegroberze ojačali su u sedmici u kojoj je Vlada donijela odluku o rebalansu budžeta i zaduživanju za ovu godinu.
Indeksi ojačali
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 1,4 odsto na 800,19 poena, a MONEX 0,5 odsto na 10.373,53 boda.

Promet je realizovan kroz 76 transakcija i iznosio je 254,4 hiljade EUR, što je 23,5 odsto više u odnosu na prošlosedmični.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila predloge izmjena zakona o budžetu za ovu godinu, kao i odluke o zaduživanju države.

Predloženim izmjenama, izvorni prihodi povećani su za 57 miliona EUR, a rashodi za 82 miliona, pa ukupan budžet iznosi 2,08 milijardi EUR. Na prihodnoj strani povećani su prihodi od poreza na dodatu vrijednost za deset miliona EUR, poreza na dobit za dva miliona i poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije za 1,6 miliona.

Na rashodnoj strani u tekućem budžetu planiran je iznos do 70 miliona EUR za otkup dijela akcija Elektroprivrede (EPCG) od italijanskog partnera, kompanije A2A, 6,5 miliona za dospjele obaveze nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines i Crnogorske plovidbe, 500 hiljada EUR za promotivne aktivnosti Nacionalne turističke organizacije, kao i četiri miliona EUR za sprovođenje reforme javne uprave.

Kada je riječ o zaduživanju, Crna Gora će, prema najavama iz Vlade, izaći na strano tržište i pokušati da realizuje euroobveznice do nivoa od 500 miliona EUR.

Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera ojačala je šest odsto na 6,89 EUR, Jugopetrol 3,2 odsto na 11,97, EPCG 1,4 odsto na 2,81 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 3,7 odsto na 64,29 centi.

Neznatno je poskupila akcija Zetatransa na 55,01 cent.

Luka Bar je oslabila 0,9 odsto na 24,77 centi.

Kompanija DP World, jedan od vodećih svjetskih lučkih operatora, zainteresovana je za privatizaciju Luke Bar.

Iz Vlade je saopšteno da je kompanija DP World, kako su kazali njeni predstavnici, spremna na preuzimanje upravljanja Lukom Bar.

DP World upravlja sa 78 lučkih i kontinentalnih terminala u 40 država na šest kontinenata, čiji prošlogodišnji prihod premašuje četiri milijarde USD.

Port of Adria, u koji je uplovio brod koji je iz Kine dopremio 243 koleta koje čine komponente vjetrenjača i pripadajuća oprema za potrebe izgradnje vjetroelektrane na Možuri, gubio je 2,7 odsto na 12,37 centi.

Iz kompanije su kazali da je to projekat od strateškog značaja za privredu Crne Gore čija je vrijednost 87 miliona EUR.

To je prvi od ukupno dva broda koji će dopremiti ukupno 8,82 hiljade tona odnosno 425 koleta. Uplovljavanje drugog broda očekuje se u aprilu.

Gubili su i Rudnik uglja 1,7 odsto na 5,9 EUR, Crnogorski Telekom 0,6 odsto na 1,61 EUR i Jadransko brodogradilište neznatno na 12 centi.

Akcija Marine Bar i Poslovno logističkog centra Morača ostala je nepromijenjena na 1,55 EUR odnosno dva EUR.

Fond Trend je zadržao cijenu na 8,31 cent.

Ukupan promet na Montenegroberzi u februaru je iznosio 1,29 miliona EUR i oko 69 odsto je manji u odnosu na januar.

“U poređenju sa februarom prošle godine, promet je manji 86 odsto”, navodi se u najnovijem Biltenu.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija na dan 28. februar iznosila je 2,8 milijardi EUR, što je 5,14 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Portal Analitika