Kultura

Radikalni fejs lifting kultne komedije

Tri bijele Hederke zamijenili su debela, instagramična, hiperpopularna zvijezda socijalnih mreža, riđokosi kvir tinejdžer i afroamerička lezbejka. Otpadnici su postali sociopatski lovci, a bijeli klinci njihova lovina
Radikalni fejs lifting kultne komedije
ObjektivIzvor

Mnoge dobre tinejdžerske crne komedije i talas loših srednjoškolskih filmskih priča duguju mnogo kultnom fenomenu iz osamdesetih – ostvarenju „Heathers“ sa Vinonom Rajder i Kristijanom Slejterom. Režiser Majkl Lehman i scenarista Danijel Voters napravili su veliku pometnju 1988. kada je lansirana priča o srednjoj školi iz Ohaja koji misteriozno počinju da preplavljuju leševi tinejdžera sa oproštajnim, samoubilačkim pismima. „Heathers“ je brzo postao sinonim za film vrsno filovan otrovnom ironijom, pametno umetnutim nasiljem i fantastično „konstruisanim“ uvredama.

 

Oštra podjela

Svako ko je makar jednom u životu citirao kultnu repliku iz filma: „Fuck me gently with a chainsaw“ zadrhtao je od radosti i istovremene frke kada je objavljeno da će Džejson Mihlif kreirati desetodjelnu seriju inspirisanu originalnim filmom. Glavno pitanje je glasilo: na što će da liče ljuti tinejdžeri iz ove komedije nakon skoro tri decenije – i da li želimo to da znamo?

Gledaoci kraj malih ekrana još nijesu dobili odgovor. Premijera pilot epizode odložena je do daljnjeg iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima nakon tragedije na Floridi. Prva epizoda trenutno je dostupna samo onlajn. A što vam o njoj možemo reći?

Sudeći po pilot epizodi, TV verzija komedije „Heathers“ oštro će podijeliti gledaoce, naročito fanove istoimenog filma. Mihlif je radikalno odstupio od originalnog predloška, ali je takođe prožeo početak priče brojnim referencama na priču od prije skoro 30 godina.

 

Druge Hederke

Glavne zvijezde filma bili su Veronika (Rajder), Džej Di (Slejter) i tri Heder – razmažene, privilegovane djevojke bijele boje kože koje su hiperpopularne u školi, ali ih se svako plaši. Veronika i Džej, koje u seriji igraju Grejs Viktorija Koks i Džejms Skali, ostali su približno isti. No, tri Heder su ekstemno drugačije.

Bijele curice zamijenili su debela, kučkasta, instagramična zvijezda rođena na socijalnim mrežama (Melani Fild), riđokosi kvir mršavko koje se ponaša kao kralj drame (Brendan Skanel) i afroamerička lezbejka (Džasmin Metjus). Autsajderi su postali sociopatski lovci, a bijeli klinci njihova lovina.

Brojni TV kritičari, koji su dobili pet epizoda unaprijed, nazvali su ovu zamjenu „trampovskom noćnom morom“, tvrdeći da će se najviše dopasti alt-rajtovcima zbog toga što prikazuje manjine u odbojnom ruhu. Nama je dostupna samo premijerna epizoda, ali zdrav razum nam kaže da ovakvo očitavanje serije nema puno smisla.

02-vinona-rajder-i-kristijan-slejter

 

Alt-rajt slatkiš

Ako ćemo pravo, primitivizam alt-rajtovaca nema granica – shodno tome, oni mogu da izvitopere i najčistiju ideju bilo koje serije ili filma. Ipak, kao što kaže pobratim Seneka: „Zloba sama ispije najveći dio svog otrova“. Ako je ovo zaista alt-rajt slatkiš, serija će sama sebi presuditi.

Uostalom, film „Heathers“ govori o nezrelim tinejdžerima koji, suočeni sa trošnošću života, preispituju odnos prema smrti. Ko kaže da kreator ove serije nema sličan/dublji plan za svoje likove? Utisak može da bude kompletan nakon emitovanja cijele sezone.

U pilot epizodi problematično je nešto drugo – neubjedljivi Skali u ulozi Džeja i njegov nedostatak hemije sa Veronikom koju igra Koks. Teško je biti Kristijan umjesto Slejtera, ali ostalim mladim glumcima, sa skoro jednako teškim zadacima, stvari odlično idu od ruke već na početku. Mihlif troši previše uvodnih minuta na Džeja i Veroniku koji su mnogo manje zanimljivi od „crne“ i „kvir“ Heder. Upravo njihovi otrovni likovi, kameo pojavljivanje Šenon Doerti (jedna od originalnih Hederki) i svježe izmjene u narativu bude želju za daljim praćenjem serije.

Heder tinejdžeri bili su opsjednuti džejmsdinovskom pobunom. Moderna tinejdž klika ravna se prema pratiocima i širenju uticaja na društvenim mrežama. Zbog toga ideja o modernizaciji filma „Heathers“ uopšte ne zvuči, niti izgleda loše, makar u prvoj epizodi. Samo možemo da se nadamo da će nastavak biti još drečaviji i bolji, kao i da će se nešto dobro dogoditi sa likom Džeja. Ako ne, pa... Fuck it gently with a chainsaw!

M. I.

FOTO: slantmagazine.com / pinterest.com

 

 

Portal Analitika