Kultura

Djela Dada Đurića, Zlatka Glamočaka i Pavla Pejovića na izložbi u Francuskoj

  Kolektivna izložba ,,Tijelo u množini“, na kojoj će biti predstavljeni radovi crnogorskih umjetnika Dada Đurića, Zlatka Glamočaka i Pavla Pejovića, biće otvorena večeras u izlagačkom prostoru ,,Espace arts plastiques“ u gradu Mitri Mori, udaljenom 15 kilometara od Pariza.
Djela Dada Đurića, Zlatka Glamočaka i Pavla Pejovića na izložbi u Francuskoj
PobjedaIzvor

Izložbu će otvoriti gradonačelnica Šarlot Blano Farid i opštinski savjetnik za kulturu Žan Pjer Bonto.  

Odnos prema tijelu kroz istoriju savremene umjetnosti je ono što je okupilo 19 umjetnika sa preko 30 radova izloženih na ovoj manifestaciji. Radove i umjetnike je kao komesar izložbe odabrao Zlatko Glamočak.   Zlatko Glamočak kazao je za Pobjedu da je ova izložba, koja se bavi problematikom tijela, obuhvatila radove umjetn i ka i n t e r n a c i o n a l n o g renomea.

- Miodrag Dado Đurić zastupljen je sa dvije slike koje dolaze iz kolekcije Hendrika Bokdama, Dadovog dugogodišnjeg prijatelja. Muški portret, težak i zarezan, kao i ženski akt, izvedeni u bronzi radovi su Pavla Pejovića. Ja ću se predstaviti sa tijelom izvedenim u bojenom poliesteru i raspećem u bronzi. Radovi na ovoj izložbi osigurani su po najnižoj tj. aukcijskoj cijeni (700.000 eura), dok je stvarna galerijska cijena radova dva do tri puta veća. Izloženi eksponati dolaze iz privatnih kolekcija i galerija. Predgovor kataloga koji prati izložbu pisala je Silva Testamark. Francuska umjetnička revija ,,Artension“, koja važi za najčitaniju, u martovskom broju najavila je ovu izložbu preko čitave stranice, a najava je izašla i u ,,Artpress“, reviji za savremenu umjetnost - istakao je Glamočak.

Na izložbi se, pored naših umjetnika, predstavljaju i Lidi Arik, Maki Georgijen, Luis Žamari, Kejt Hering, Žerom Menaže, Zoran Mušič, Teri O’Nil, Eduard Pinjon, Ernest Pinjon-Ernest, Pjer Pinončeli, Žan Rustan, Bert Stern, Brižit Terzijev, Silva Testamark, Vladimir Veličković i Džoel Piter Vitkin.

Portal Analitika