Društvo

Vojni bezbjednjaci izvršili provjeru zaposlenih u MO i Vojsci CG

Vojni obavještajci izvršili su bezbjednosnu provjeru po raznim osnovama, pa i provjeru zaposlenih a kontraobavještajni poslovi su u najvećoj mjeri bili vezani za kontraobavještajnu zaštitu pripadnika i infrastrukture Ministarstva i Vojske, u zemlji i inostranstvu, pokazuje zvaničan Izvještaj. 
Vojni bezbjednjaci izvršili provjeru zaposlenih u MO i Vojsci CG
Portal AnalitikaIzvor

“Težište u realizaciji bezbjednosnih poslova je bilo usmjereno na bezbjednost i zaštitu zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci, bezbjednost lokacija, objekata, prostorija, sredstava, podataka, materijala i aktivnosti i lica, u zemlji i inostranstvu. Vršenje bezbjednosnih provjera po raznim osnovama, takođe je predstavljao bitan segmet obavljanja bezbjednosnih poslova tokom 2017. godine”, navodi se u godišnjem Izvještaju o radu Ministarstva odbrane.

Na osnovu plana i definisanih prioriteta, obavještajni poslovi su prvenstveno bili usmjereni na praćenje regionalnih i globalnih procesa čije bi se posljedice mogle reflektovati na bezbjednosne prilike u Crnoj Gori, odnosno koje bi mogle imati negativnog uticaja na Ministarstvo i Vojsku ili saveze i organizacije čiji je Crna Gora član.

Kako je proces evropskih i evroatlanskih integracija Crne Gore uslovio pojačano interesovanje određenih stranih subjekata za različite sfere crnogorskog društva, uključujući i oblast odbrane, tokom 2017. godine, kontraobavještajni poslovi su u najvećoj mjeri bili vezani za kontraobavještajnu zaštitu pripadnika i infrastrukture Ministarstva i Vojske, u zemlji i inostranstvu.

“U skladu sa savremenim standardima i najboljom praksom, započet je proces stvaranja preduslova za obavljanje kontarobavještajnih poslova organizovanih po teritorijalnom principu, što će u velikoj mjeri uticati na kvalitet njihovog obavljanja u narednom period”, zaključuje se u Izvještaju.

Vojska Crne Gore, po novoj sistematizaciji, ima ukupno 1.950 formacijskih mjesta.

P.Z.

 

Portal Analitika