Društvo

ADP Zid: Dodatni teret za socijalno ugrožene u Podgorici

Asocijacija za demokratski prosperitet Zid (ADP-Zid) ocijenila je da predložena Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte u Podgorici  negativno utiče na ionako loš standard građana, “naroćito na određenu socijalnu kategoriju stanovništva”.
ADP Zid: Dodatni teret za socijalno ugrožene u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Iz ove NVO ukazuju da sam proces legalizacije iziskuje velike troškove, “pa treba preduzeti niz mjera” kako bi se pomoglo ranjivim kategorijama - licima u stanju socijalne potrebe, nezaposlenima, Romima…

Predlog odluke je objavljen na zvaničnom sajtu Glavnog grada, a o njemu će se izjasniti odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada 16. marta. Odluka propisuje uslove, visinu, način, rokove  i postupak plaćanja naknade za bespravne objekte u sedam zona.

Vlasnici bespravnih objekata u 1a zoni za legalizaciju će plaćati 141 euro po m², u I zoni 136 eura po m², a u II zoni ta cijena biće 97 eura po m². Komunalije u trećoj zoni vlasnici nelegalno sagrađenih objekata plaćaće 73 eura po m², u četvrtoj zoni 63 eura po m², a u petoj zoni 48 eura po m². Šesta zona obuhvata sela u kojima se, po odluci, komunalije neće plaćati.

U odluci takođe stoji da u slučaju kada vlasnik bespravnog objekta naknadu plaća jednokratno, iznos naknade će se uvećati za pet odsto, odnosno 20 odsto ako vlasnik bespravnog objekta zahtijeva da naknadu plati u jednakim mjesečnim ratama. Za bespravne objekte osnovnog stanovanja naknada se uvećava za 2,5 odsto, a iznos se može plaćati jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, u skladu sa zahtjevom vlasnika bespravnog objekta.

Iz ADP-Zid dodaju da se za legalizaciju bespravnih objekata na teritoriji jedinica lokalne samouprave na Crnogorskom primorju obračunava i naplaćuje posebna naknada, u skladu sa zakonom koji uređuje regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja. Posebna naknada se plaća u najviše 36 jednakih mjesečnih rata, navedenih u zahtjevu vlasnika bespravnog objekta, shodno članu 165 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

"Na osnovu svega navedenog, ADP – Zid će u narednom periodu uputiti inicijative Glavnom gradu, predstavnicima političkih partija i drugim subjektima čija je uloga važna u ovom procesu. Kroz te inicijative cilj je da se omogući pomoć i olakša proces legalizacije, posebno onim kategorijama stanovništva koja teže zadovoljavaju egzistencijalne i socijalne potrebe", saopštili su iz ADP-Zid.

Oni su pozvali zainteresovane građane iz čitave Crne Gore da im se obrate za sva pitanja i nedoumice oko postupka  legalizacije na broj telefona 067/210-848 “kako bi dobili više informacija o aktivnostima i pomoći koju mogu da dobiju u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata”.  

Portal Analitika