Abiznis

Novo zaduženje 500 miliona eura

Ministar finansija Darko Radunović, kazao je danas da će se Crna Gora rebalansom budžeta zadužiti do 500 miliona eura. Dio tog iznosa, prema njegovim riječima, biće namijenjen za refinansiranje starog duga, dok će 70 miliona eura biti obezbijeđeno za otkup akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). 
Novo zaduženje 500 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

„Izaći ćemo na ino tržišta i pokušati da realizujemo eurobondove do nivoa od 500 miliona eura. Iskustvo koje smo imali s prvom tranšom, ali uz pomoć garancije Svjetske banke, bilo je da smo dobili ročnost od 12 godina, grejs period od četiri godine, a kamata je bila šestomjesečni Euribor uvećan za 2,95. Ne mislim da ćemo imati te uslove, nego nešto malo nepovoljnije. Ali, svakako, značajno povoljnije nego što trenutno imamo, jer trenutno imamo ponderisanu stopu blizu 5 odsto. Moja su očekivanja da ćemo u intervalu od 3,25 do 3,5 odsto imati ostvarenu kamatu, što bi značilo uštedu cirka 1,5 odsto. To su na 500 miliona izuzetno značajna sredstva. Ušteda može da se kreće od 30 do 50 miliona eura“, istakao je Radunović na konferenciji za medije nakon potpisivanja ugovora za MIDAS 2.

Upitan s kim se pregovara oko zaduživanja, ministar finansija je odgovorio da se pregovori vode „s našim klasičnim investitorima s kojima imamo saradnju“,

Govoreći o otkupa akcija A2A iz EPCG, Radunović je rekao da su pregovori s italijanskom kompanijom u toku, te da će se raditi aneks ugovora o put opciji.

„Planirali smo da obezbijedimo do 70 miliona eura sredstava za otkup akcija. Detalji tog dogovora će ubrzo biti saopšteni. Proces razdruživanja između Crne Gore i A2A teče. Stvorićemo pretpostavke da na javan i transparentan način pronađemo novog strateškog partnera“, poručio je ministar.

Foto: gov.me

Portal Analitika