Društvo

Tašić: Ugovor nijesmo potpisali, nijesmo mislili da ćemo biti prevareni

Zemunski mali umetnički centar iz Beograda i autorski tim „Muzeja korupcije“ tužiće crnogorsku NVO Centar za građansko obrazovanje koju su javno optužili da je zloupotrijebila originalni koncept njihove ideje kada su nazvali svoj projekat ,,Smjestimo korupciju u muzej!“ ukoliko bez navođenja izvora iskoriste njihove autorske radove objavljene na sajtu muzejkorupcije.org - rekla je za Pobjedu direktorica ZMUC-a Vesna Tašić.
Tašić: Ugovor nijesmo potpisali, nijesmo mislili da ćemo biti prevareni
Portal AnalitikaIzvor

Prošle sedmice ta NVO iz Beograda saopštila je da im je CGO radeći projekat ,,Smjestimo korupciju u muzej!“ preuzela ideju što, kako su naglasili, ne priliči nekome ko se bori protiv plagijata.

Tašić je juče naglasila da ukoliko CGO bude koristio bez navođenja izvora autorske radove koji su na njihovom sajtu muzejkorupcije.org povrijediće njihova autorska prava, što, poručuje ona, organizacija na čijem je čelu neće dozvoliti.

- A ako još i naprave sajt koji ima isto ime, smatraćemo da su zloupotrijebili ime sajta. Ako dođe do takve situacije, konsultovaćemo se sa advokatom i postoji mogućnost da ih tužimo - rekla je Tašić.

Iz CGO-a su, međutim, prošle sedmice optužbe ocijenili neutemeljenim konstrukcijama koje, kako tvrde, Goran Denić (umjetnički direktor Muzeja korupcije) i Tašić koriste ,,iz njima dobro znanih motiva i u ne slučajno odabranom trenutku, a da bi ugrozili ugled ove NVO“.

- Saopštavamo da ćemo sve što imamo ovim putem razjasniti kroz za to nadležne institucije sistema u Crnoj Gori pred kojima će navedeni imati priliku, ali i obavezu, da dokažu svoje tvrdnje. Uvjereni smo da taj postupak može voditi samo jednom utvrđivanju - da se ovdje radi o pokušaju diskreditacije CGO-a, s obzirom na to da su činjenice i dokazi, a samim tim i zakon na našoj strani – saopštili su oni.

Tašić objašnjava da je ZMUC na konkursu Kreativne Evrope prijavio svoj projekat „Muzej korupcije“, ali im je problematično što je CGO ovu ideju preuzeo.

- Ideja je prvo razviti sajt kroz www.muzejkorupcije.org koji smo registrovali početkom 2016, a potom želimo napraviti transnacionalnu saradničku platformu www.museumofcorruption.net sa relevantnim inicijativama. Registracijom nacionalnog domena muzejkorupcije.me u Crnoj Gori, CGO bi pored namjernog preuzimanja istog imena javnost doveo u zabludu u vezi sa tim sajtom – smatra sagovornica.

Ističe da NVO na čijem je čelu realizuje ,,Muzej korupcije“ u različitim formama od februara 2016. godine, kada je osnovan sa Društvom protiv korupcije iz Zrenjanina. 

Zemunski mali umetnički centar se zbog, kako oni smatraju, plagijata požalio Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, ali i Evropskoj komisiji.

- Iz Delegacije EU u Crnoj Gori su nas pozvali na sastanak i rekli da će kontaktirati CGO u vezi sa našom zabrinutošću, ali su nam ujedno kazali da ne mogu puno da urade jer su ugovor s CGO-om, kada je ovaj projekat u pitanju, već potpisali. ZMUC nije optužio nikoga već pokušava da zaštiti svoj autorski rad od svake zloupotrebe, pa i od CGO-a - kazala je Tašić.

Iz Delegacije EU Pobjedi su rekli da „s pažnjom prate ovaj slučaj“, ali nijesu precizirali kakve preporuke su dali ZMUC-u. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika