Društvo

MPK: Domaćeg sira 41, a hljeba 106 grama dnevno

Monstat je na svom sajtu izacio listu namirnica obračunatih u minimalnoj potrošačkoj korpi a u njoj se navodi da po osobi je dovoljno 3,2 kilograma hljeba mjesečno ili 106 grama dnevno uz sva tri obroka. Za cijeli mjesec predviđeno je 213 grama makarona, kao i po 30 grama keksa, kolača...
MPK: Domaćeg sira 41, a hljeba 106 grama dnevno
Portal AnalitikaIzvor

Kada je meso u pitanju piletine je dovoljno, prema tabeli Monstata, 19 grama dnevno, junetine ili govedine 30 grama dnevno odnosno 213 grama za cijeli mjesec. Čajne kobasice ima 91 gram odnosno tri grama dnevno.

Kada su viršle u pitanju prema objavljenim podacima osoba koja spada u grupu minmalne potrošačke korpe može da unese skoro četiri grama dnevno odnosno 122 grama za mjesec. Svježe pastrmke za cijeli mjesec predviđeno je 6 gram a sardine u ulju 30 grama. Domaći sir je znatno bolje plasiran te osoba na dnevnom nivou unosi ''čak 41 gram'' odnosno 1,2 kilograma na mjesečnom nivou.

Kada je voće i povrće po srijedi banana na mjesečnom nivou možete kupiti svega 1,2 kilograma, jabuka dva kila a mandarina 700 grama. Bademi i lješnici ukupno svega 30 grama. U MPK krompira ima oko pet kilograma na mjesečnom nivou a paprika i svježeg paradajza po kilogram.

Kokošijih jaja za mjesec ima oko 821 gram, što bi značilo da svaki drugi dan možete uzeti po jedno jaje.

Šećera je po osobi predviđeno svega kilogram dok slatkih namaza kao što je kremić svega četiri grama dnevno. Slatkiša kao što je čokolada 61 gram, dok su sladoled i bomboni plasirani na svega 30 grama.

tabela-1tabela-2tabela-3tabela-4
Portal Analitika