Društvo

Digitalna transforamacija javne uprave - servisi u službi građana

Digitalna tehnologija svakodnevno mijenja pejzaž poslovanja, obrazovanja, zabave a neminovno i javne uprave, o čijoj je digitalnoj transformaciji na primjeru Slovenije, danas govorio gost Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar javne uprave, gospodin Boris Koprivnikar
Digitalna transforamacija javne uprave - servisi u službi građana
UCG/Portal AnalitikaIzvor

Njegovom predavanju prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Nj. Eks. Mitja Močnik, ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pribilović i ambasador Crne Gore U Republici Slovenije Nj. Eks. Vujica Lazović.

Pozdravljajući prisutne, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović poželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što će studenti biti u prilici da čuju predavanje o aktuelnim reformama koje Crnoj Gori predstoje na putu ka zajednici evropskih država, i to od predstavnika države koja važi za istaknuti oslonac našoj zemlji u tom procesu.

Koprivnikar je istakao da inovacije same po sebi ne ispunjavaju svoj cilj ukoliko ne postoji njihova široka primjena i dostupnost građanima, zbog čega je princip da je “građanin na prvom mjestu” u centru procesa digitalizacije javne uprave: “Prosječni građanin ne mora da zna koje su nadležnosti pojedinih minstarstava, već ukoliko npr odlazi u penziju potrebno je da na jednom mjestu u tom digitalnom prostoru dobije sve potrebne informacije i obavi potrebne formalnosti. Iste servise smo omogućili i prilikom osnivanja privatnog preduzeća kao i za gotove sve sfere života”.

Da bi ovakva digitalna platforma funkcionisala, u njenoj osnovi je prikupljanje podataka, koje može otvoriti pitanje privatnosti i njihove zaštite. Međutim, Koprivnikar objašnjava da komunikacija i razmjena podataka ne smije zbog toga biti spriječena, dok njihova upotreba svakako mora biti zaštićena zakonom, zaključio je potpredsjednik Koprivnikar.

Studenti su nakon predavanja postavili veliki broj pitanja potpredsjedniku Koprivnikaru, a koja su se odnosila na primjenjivost rješenje iz Slovenije u procesu digitalne transformacije javne uprave u Crnoj Gori, o negativnim posljedicama tog procesa kao i to da li Crna Gora posjeduje potrebne administrativne kapacitete koji bi sproveli potrebne promjene.

Današnjim gostovanjem završena je manifestacija "The Right Start", čiji je cilj da studentima kroz proces studiranja učini kvalitetnijim. U nastavku ljetnjeg semestra slijedi veliki broj aktivnosti tek slijedi.

Portal Analitika