Svijet

Ostavka zbog ubistva novinara

Slovački ministar kulture Marek Madarič predao je predsjedniku Andreju Kiski ostavku, kako je ranije najavio.
Ostavka zbog ubistva novinara
Portal AnalitikaIzvor

On je to učinio zato što ne može da podnese da je za vrijeme njegovog mandata likvidiran istraživački novinar zbog pripremanih tekstova o korupciji i vezama organizovanog kriminala sa vladom i državom.

"Danas je jasno da moraju da se izvrše neke izmjene u vladi. Možda da je do izmjena došlo prošle sedmice, situacija bi bila mirnija. Ako dođe sada do izmjena, biće iznuđene a moglo je da bude drugačije", kazao je Madarič novinarima nakon što je predao svoju ostavku slovačkom predsjedniku.

Ministar kulture u vladi premijera Roberta Fica odmah je, ne čekajući prozivke odlučio da podnese ostavku kada je 25. februara uveče policija našla ustreljene Jana Kucijaka, novinara portala Aktuality.sk i njegovu vjerenicu Martinu Kušnirovu a policija procijenila da je najvjerovatnije riječ o brutalnoj likvidaciji novinara zbog njegovog rada.

Slovačka je ostala u šoku nakon brutalnog ubistva dvoje mladih ljudi koji su planirali za proljeće vjenčanje. U Bratislavi i nekoliko desetina gradova širom Slovačke i u inostranstvu desetine hiljada Slovaka u petak su na ulicama odali poštu 27-godišnjem novinaru i zahtijevali, i pred sjedištem slovačke vlade, da se ubice i nalogodavci hitno nađu.

Premijer Robert Fico ponudio je milion eura za relevantne informacije koje bi pomogle da se otkriju ubice, ali slovačka javnost sve odlučnije traži da ostavku podnese ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak jer se vjeruje da je on prepreka za nezavisnu istragu i razotkrivanje eventualnih veze vladajuće stranke SMER sa kalabrijskom mafijom, o čemu je Kucijak napisao posljednji članak koji je ostao nedovršen.

Predsjednik Andrej Kiska juče je zatražio od premijera Roberta Fica da izvrši temeljne promjene u vladi ili čak da se kao najčistije rješenje raspišu vanredni izbori, kako bi se, kako je kazao predsjednik, obnovilo povjerenje Slovaka da je država tu da ih zaštiti.

Fico je prijevremene izbore odbio i optužio predsjednika Slovačke da po direktivi neimenovanog inostranstva zajedno sa opozicijom želi da izvede prevrat u Slovačkoj.

U redakciji ubijenog Kucijaka počeo je danas da radi međunarodni tim istraživačkih novinara u kome slovački, italijanski, njemački, poljski i češki novinari nastoje da dovrše posao ubijenog kolege u raznim istraživačkim temama koje je pokrenuo a koje su nakon brutalnog ubistva ostale nedovršene.

Portal Analitika