Politika

DPS- SD- BS 17 mandata, "Zdravo Berane" 14, Demokrate četiri

Biračka mjesta u Beranama na kojima je danas ponovljeno glasanje zatvorena su u 20 sati.
DPS- SD- BS 17 mandata, "Zdravo Berane" 14, Demokrate četiri
Mina/Antena M/TV Vijesti/Portal AnalitikaIzvor

Prema informacijama Portala Analitika, situacija se na biralištima na kojima je ponovljeno glasanje nije promjenila u odnosu na izvorne rezultate izbora, tako da je koalicija DPS- SD- BS ostala na 17 mandata, "Zdravo Berane" na 14 i Demokrate na četiri mandata, što najvjerovatnije znači da će lokalnu vlast u ovoj sjevernoj opštini formirati opozicija na državnom nivou.  

Prema nezvaničnim saznanjima, na četiri biračka mjesta izuzev sela Pešca DPS je povećao broj osvojenih glasova za 70, koalicija Zdraveo Berane osvojila je 35 glasova manje, dok su na četiri birališta Demokrate osvojile 30 glasova više u odnosu na ranije glasanje.   

Kako prenosi Televizija Vijesti, nosilac liste koalicije "Zdravo Berane" i potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragoslav Šćekić obratio se medijima i proglasio pobjedu. On je rekao da je Berane odoljelo kriminalnom miljeu koji je pratio izborni ciklus u Beranama i političkoj korupciji Državne izborne komisije (DIK). Zahvalio se Berancima što su odoljeli pritiscima i sačuvali opoziciono Berane.

Šćekić je kolegama iz opozicije poručio da se na primjeru Berana udruže oko jedinstvenog opozicionog kandidata za predsjednika države i time najave definitivni kraj vladavine DPS-a.

Ščekić je pozvao beranski odbor Demokrata da u najskorijem roku sjednu za sto i dogovore formiranje lokalne vlasti.  On je ponovio optužbe na račun DIK-a koja je usvajanjem prigovora DPS-a  omogućila da se glasanje ponovi na pet biračkih mjesta, nazivajući odluku Komisije pravnim nasiljem.

beranebecicslavlje

Lider Demokrata Aleksa Bečić je istakao da su i drugi put uspjeli "da odbrane Berane od organizovane kriminalne grupe".

"Pobijedili smo najkukavičkiji pokušaj DPS u istoriji višestranačja da prekroji izbornu volju građana. Pobijedili smo pravno nasilje Državne izborne komisije, ucjene, pritiske, podmetanje, sve antidemokratske elemente koje smo imali prilike da vidimo prethodnih dana, kako u Beranama, tako i na sjednicama DIK-a". DPS je 4. februara doživio klasični politički udarac u Beranama, a večeras klasični nokaut", rekao je Bečić.

Glasanje je ponovljeno na pet biračkih mjesta, a pravo glasa imalo je 1.799 birača.

Iz OIK-a je agenciji MINA saopšteno da je do 18 sati glasalo 71 odsto upisanih građana

Državna izborna komisija prihvatila je prošle sedmice prigovore koalicije Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS), i odlučila da izbori budu ponovljeni na pet biračkih mjesta.

Na izborima u Beranama 4. februara koalicija DPS-SD-BS osvojila je 17, koalicija Zdravo Berane 14, a Demokratska Crna Gora četiri mandata.

Portal Analitika