Društvo

Troje profesora bez zvanja emeritusa

Profesori Radenko Pejović, Milojica Jaćimović i Dragan Karadžić nijesu na jučerašnjoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore izabrani u zvanje profesora emeritusa, jer nijesu dobili dovoljno glasova.
Troje profesora bez zvanja emeritusa
PobjedaIzvor

Kako su nezvanično za Pobjedu ispričali pojedini senatori, da bi profesori bili izabrani u ovo počasno zvanje trebalo je da imaju po 20 glasova.

NEVOLJE

- Profesor Jaćimović je i akademik CANU, ali nije prošao, jer je dobio samo sedam glasova. Nevjerovatno. Nije jasno zašto se ovo desilo, a senatori nakon tajnog glasanja nijesu polemisali o tome.

Mnogo fakulteta, s druge strane, nema dovoljno kadra koji bi mogli biti mentori na izradi doktorskih disertacija, a emeritusi mogu popuniti te praznine. Ne želimo da nadomjestimo nedostajući kadar izborom emeritusa, ali nam i ne prija što kadra nemamo pa potencijalne doktorande odbijamo ili su mentori profesori iz regiona ili nešto slično - ispričao je naš sagovornik.

Na taj problem ukazao je i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Predrag Miranović koji je senatorima kandidovao Jaćimovića, redovnog profesora na ovom fakultetu, da bude izabran u zvanje profesora emeritusa.

- Izborom profesora u ovo zvanje bilo bi omogućeno njegovo angažovanje na master i doktorskim studijama na PMF-u, što za fakultet može biti značajno sa stanovišta zasnivanja novih kurseva na različitim studijskim programima – naveo je Miranović u prijedlogu.

S obzirom na uspješne rezultate i iskustvo Jaćimovića u primjeni matematičkih modela u različitim oblastima nauke, dodao je on, njegovo eventualno angažovanje na master i doktorskim studijama na PMF-u može rezultirati otvaranjem za mlade istraživače novih pravaca i novih istraživačkih mogućnosti. 

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: ucg.ac.me

Portal Analitika