Politika

Berane: Glasaju o budućoj vlasti

Na pet biračkih mjesta u Beranama izbori će biti ponovljeni danas.
Berane: Glasaju o budućoj vlasti
PobjedaIzvor

Izbori će, kako je saopšteno iz Opštinske izborne komisije, biti održani na biračkim mjestima broj 13 Mašte, 21 Zagorje, 27 Mezgale, 48 Novo Naselje I i 51 Pešca I. Predsjednik Opštinske izborne komisije Vladimir Obradović kazao je da je izborni materijal raspoređen, i da je sve spremno za otvaranje biračkih mjesta.

- U biračke spiskove na tih pet biračkih mjesta upisano je 1.799 birača, kazao je Obradović. Iz OIK-a su dodali da će na biračkim mjestima broj 13, 21, 27 i 51, glasanje biti obavljeno  u prostorijama na kojima su birači glasali i 4. februara, dok će se izbori na biračkom mjestu broj 48 Novo naselje održati u prostorijama Fudbalskog stadiona, ulica Đačka, umjesto u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, kako bi učenici te škole mogli nesmetano pohađati nastavu.

Biračka mjesta biće otvorena u sedam časova pa sve do 20 časova. Na izborima 4. februara, koalicija „Zdravo Berane“ osvojila je 14 mandata, Demokrate su osvojile četiri, dok je koalicija DPS – SD – BS osvojila 17 mandata.

Podsjećamo da su u Beranama koalicija Zdravo Berane i Demokrate vodile pregovore o formiranju vlasti. Međutim, Državna izborna komisija prihvatila je prošle sedmice prigovore koalicije Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, i odlučila da izbori budu ponovljeni na ovih pet biračkih mjesta.

Nakon toga OIK je zakazala ponavljanje izbora za 6. mart. Ponovljeni izbori su važni za sve političke subjekte u Beranama jer će odlučiti apsolutnog podjednika u Beranama. Razlika na lokalnim izborima održanim 4. februara bila je mala, pa je svaki glas na ovih pet biračkih mjesta bitan - ili će koalicija Zdravo Berane i Demokrate osvojiti onoliko mandata koliko su imali, ili će koalicija DPS, BS i SD osvojiti još jedan mandat, što bi im omogućilo apsolutnu vlast.

Za to im je potrebno da osvoje novih 77 glasova, a da Demokrate ostanu na istom nivou ili im se smanji podrška. Na izborima održanim 4. februara, DPS je na tih pet biračkih mjesta osvojio 547 glasova, koalicija Zdravo Berane 535, a Demokrate 132. 

Portal Analitika