Kultura

Ransijerovo razumijevanje antičke demokratije

U petak, 2. marta, gost Centra za helenske studije bila je dr Bogdana Koljević, koja je, u multimedijalnoj sali KIC Budo Tomović, održala predavanje na temu „Ransijerovo razumijevanje antičke demokratije: Putevi i stranputice“.
Ransijerovo razumijevanje antičke demokratije
Portal AnalitikaIzvor

Tumačeći odnos francuskog filozofa Žaka Ransijera prema antičkoj demokratiji, Koljević je istakla da se on posebno osvrće na jaz između prave i liberalne demokratije, koja se pojavljuje kao neprirodna spona demokratije i individualne trke za profitom.

Ransijer smatra da Platon daje suštinsku analizu našeg sadašnjeg trenutka, jer njegova sve­o­bu­hvat­na kri­ti­ka po­li­tič­ke de­mo­kra­ti­je u „Dr­ža­vi” i „Za­ko­ni­ma” itekako li­či na fe­no­men i mno­go­stru­ke po­jav­ne ob­li­ke sa­vre­me­ne demokratije, u toj mje­ri da u nji­ma prak­tič­no ni­šta ne ne­do­sta­je. Jer, de­mo­kra­ti­ja, ov­dje u pu­nom svjetlu iz­ra­nja kao obr­nu­ta re­alnost tj. kao re­al­nost sta­nja dru­štva u ko­jem vla­da pri­vat­ni, ego­i­stič­ni čo­vjek, ili, još pre­ci­zni­je, ona ne znači jed­no­stav­no loš oblik vla­sti i po­li­tič­kog ži­vo­ta, već se pro­te­že na sfe­re eti­ke, društva i kulture.

Li­jek za bo­le­sti da­na­šnje de­mo­kra­ti­je Ran­si­jer na­la­zi u an­tič­koj te­ko­vi­ni „ba­ca­nja koc­ki”, od­no­sno žri­je­ba­nja – slu­čaj­nog oda­bi­ra lič­no­sti ko­je će oba­vlja­ti sud­sku vlast i držati osta­le zna­čaj­ne po­lu­ge vla­da­vi­ne.

„Auten­tič­na de­mo­kra­ti­ja za Ran­si­je­ra je, pa­ra­lel­no, i auten­tič­na po­li­ti­ka, a nje­ne ba­zič­ne ka­rak­te­ri­sti­ke su kon­tin­gent­nost (ba­ca­nje koc­ki), ega­li­ta­ri­zam i vo­lja na­ro­da“, re­kla je dr Koljević.

koljevic1

Inače, dr Bogdana Koljević je naučni saradnik na Institutu za političke studije u Beogradu, diplomirala je na Odseku za filozofiju Univerziteta u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na New School of Social Sciences u Njujorku.

Autor je više knjiga, među kojima Biopolitika i savremeni svet (2014), Ustanak evropskih naroda (2016), Twenty-First Century Biopolitics (2015), kao i brojnih radova, a predavanja je držala na mnogim univerzitetima širom svijeta, kao što su Kolumbija Univerzitet, Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Braziliji.

Predavanje dr Bogdane Koljević organizovano je u okviru projekta o helenskoj demokratiji, čiji je nosilac Centar za helenske studije, a koji se realizuje kroz podršku Ministarstva nauke Crne Gore i Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore.

Moderator predavanja bio je dr Filip Ivanović.

Portal Analitika