Politika

Vuksanović kandidatkinja za predsjednicu

Glavni odbor (GO) Socijaldemokratske partije (SDP) odlučio je da kandiduje Draginju Vuksanović za predsjednicu Crne Gore.
Vuksanović kandidatkinja za predsjednicu
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica GO SDP-a održana je danas u hotelu Centerville u Podgorici. Vuksanović se zahvalila na dobijenoj podršci.

- Najprije, želim da izrazim duboku zahvalnost za podršku koju ste mi danas pružili. Sa osjećanjem ponosa i časti prihvatam kandidaturu za Predsjednicu Crne Gore na predsjedničkim izborima koji nas zajedno očekuju. Ono što me posebno raduje jeste zajedničko uvjerenje da je došlo vrijeme promjena u koje svi ovdje zajedno verujemo, i u koje, sigurna sam, vjeruje ogromna većina građanki i građana Crne Gore. Ja sebe ne doživljavam izabranom da budem veća i značajnija od tih promjena, naprotiv, sebe doživljavam kao skromnog ali autentičnog glasnika i predstavnika zajedništva kojim ćemo te promjene ostvariti. Drago mi je da Vašom odlukom, na ovim predsjedničkim izborima, građanska Crna Gora ima svog predstavnika, a ja Vam obećavam da ću upravo tu i takvu Crnu Goru predstaviti svakom riječju koju budem izgovorila. Svi ovdje smo zajedno prije 12 godina sanjali nezavisnu Crnu Goru, i taj cilj smo ostvarili.  Želim da Crna Gora danas bude dom svih njenih gradjana – kako onih koji su podržali njenu nezavisnost tako i onih koji su tada bili na drugj strani, ali danas Crnu Goru doživljavaju svojom državom - kazala je Vuksanović.

Ona je navela da svi sanjamo snažnu i slobodnu Crnu Goru.

- Svi danas sanjamo snažnu i slobodnu Crnu Goru, državu koja pripada svima, a ne pohlepnoj eliti koja se otuđila od vlastitih građana. I kao što smo bili istrajni u borbi za nezavisnost, bićemo istrajni i u borbi za baš takvu slobodnu Crnu Goru. Želimo svi da živimo u zemlji u kojoj vlada pravda i zakon, zemlji koja se temelji na jednakosti i socijalnoj pravdi, zemlji koja sa ponosom pripada porodici evropskih država; iznad svega zemlji koja jednako pripada svim građanima. Na ovim predsjedničkim izborima naš je zadatak da vratimo državu njenim građanima - kazala je Vuksanović.

Ona je istakla da je obaveza da na predstojećim izborima afirmišu ideju promjena u Crnoj Gori.

- Naša je obaveza da na ovim izborima afirmišemo ideju promjena u Crnoj Gori. Stoga, ovi izbori nijesu usmjereni protiv bilo koga. Naprotiv, ovi izbori su ZA slobodu svih građana. Ovo su izbori na kojima moramo ojačati građansko biće Crne Gore. Postoje stvari oko kojih se možemo sporiti sa našim neistomišljenicima, ali postoje i stvari oko kojih spora nema. Nema spora o tome da su promjene potrebne i nužne. Nema spora da građanska Crna Gora mora da pobijedi kako bismo odbranili samu Crnu Goru. Nema spora da je vrijeme naš saveznik, i da nakon predsjedničkih izbora svi možemo da očekujemo talas promjena na svim nivoima. Sve su ovo stvari koje su od vitalnog značaja za budućnost, i sve su to trajni ciljevi koji stoje pred nama. Takvu Crnu Goru ja želim zajedno sa Vama da predstavim na ovim predsjedničkim izborima. Za takvu Crnu Goru vrijedi se boriti, za takav san vrijedi živjeti - ocijenila je Vuksanović.

Ona je istakla da je završeno vrijeme idola:

- Građani Crne Gore su svoji na svome, a ne najamnici na privatnom posjedu. Mi želimo slobodnu državu, dostojnu svih žrtava naših predaka, u kojoj će dobro da žive svi, a ne nekolicina privilegovanih pojedinaca. Vrijeme idola je završeno, vrijeme ideala nikada neće proći. Nas vezuju ideali i mi se gnušamo idola. Sa ponosom gledamo u prošlost, sa nadom i vjerom gledamo u budućnost. Naša vizija je vizija svih slobodnih građanki i građana. Ona je istovremeno jednostavna i veličanstvena. Ona je danas san, a sjutra će biti stvarnost. Naša je želja da ovaj san i ovu viziju podijelimo sa svim građanima na ovim izborima, a uvjerena sam, da većina želi da ova vizija postane stvarnost. Ja se obavezujem da nikada neću biti iznad te vizije. Ta vizija će biti moja vodilja. Obavezujem se da nikada neću biti iznad građana koje predstavljam, niti iznad njihovih potreba i njihovih građanskih ideala. Iznad svega, obavezujem se da nikada neću dozvoliti da jedna elita bude smijenjena zarad dobrobiti neke druge elite, već da će Crna Gora nakon promjena pripadati njenim građanima - kazala je Vuksanović.

Ona je pozvala sve na jedinstvo i borbu da ideali postanu stvarnost.

- U to ime, sa vjerom i nadom u bolju budućnost, pozivam Vas da svi zajedno predstavimo građanima na ovim izborima Crnu Goru koja pripada svima; da ostvarimo jedinstvo, da promovišemo ljubav, da se zajedno borimo da ideali postanu stvarnost. Naša je obaveza prema građanima da snagom duha, iskrenošću i borbenošću, ostvarimo bolju i pravedniju Crnu Goru; iznad svega, da ostvarimo Crnu Goru koju vode ljudi čistih ruku i čistoga srca. Da ostvarimo Crnu Goru koja pripada svima! Ponosna sam što mogu da služim takvoj Crnoj Gori i njenim građanima - zaključila je Vuksanović u svom obraćanju novinarima.

Podsjećamo, predsjednički izbori održaće se 15. aprila.

Portal Analitika