Kultura

Vajarka Radovanović dobila Fulbrajtovu stipendiju vlade SAD

Mlada crnogorska vajarka, Ivana Radovanović je prije nekoliko dana dobila Fulbrajtovu stipendiju vlade SAD za post-doktorsko istraživanje. 
Vajarka Radovanović dobila Fulbrajtovu stipendiju vlade SAD
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

"Ističem da je ovo prva stipendija ovog ranga za Crnu Goru,  prvi put je dobija umjetnik  i to za postdoktorsko istraživanje. Podizanjem svog umjetnilko-profesionalnog angažmana na viši nivo, postdoktorskim istraživanjima doprinijeću svom profesionalnom razvoju, kao i svojim primjerom ukazaću na neophodnost istog i ujedno naše obaveze da doprinesemo drustvu u daljem razvojno-istorijskom kontekstu”, objasnila je  Radovanović.

Samostalna izložba radova  Radovanović "Tiha naklonost prolaznosti" biće održana u četvrtak, 8.marta u Beogradu.

4

"Riječ je o novom ciklusu skulptura rađenih u materijalima, ili bolje reći forme ušivane i punjene  vunom, jutom i ribarskom mrežom", objasnila je Radovanović.
Izložba pod nazivom "Tiha naklonost prolaznosti"će biti otvorena od 8-20. marta.
"Ističem da je izložbu podržalo Ministarstvo kulture CG, a posebnu zahvalnost dugujem Ministarstvu odbrane Crne Gore na velikoj pomoći tokom realizacije ovih radova", objašnjava.

Istoričarka umjetnosti i kustoškinja, Ana Ivanović je istakla da "koristeći odbačeni materijal, koji je izgubio primarnu namenu, kao polazište – jutu, vunu, ribarske mreže, kanap –gradi nove asocijativne strukture oslobođena straha od njihove propadljivosti".

"Za nju je bitan proces stvaranja, geneza rada – tražeći formu ona se samootkriva. Počinje intuitivno, bez pripremnih skica, direktno ulazi u materijal, pronalazeći mu bѝlo i usklađujući se s njegovim karakterom i svojstvima. Ona šije i puni, prazni i dodaje, sučeljavajući mekotu i toplinu vune i grubu teksturu jute. Tragovi koje ostavlja na njima su arhaični zapisi duboko utkani u njoj samoj kojih je delimično svesna, a koji su iz nje izašli tokom rada, kao automativni zapisi u vidu pukotina, proreza, praznina i čvrsto zatvorenih linija i čvorova. Nataložene slojeve iskustva, sećanja, emocija, Ivana je projektovala u amorfne oblike,monumentalne, slobodne, ali i učaurene, koji izgledaju kao da dišu, mirno i tiho, zadržavajući ili delećisvoju priču. Zašiva ih i oslobađa, dok neke potpuno zatvara možda nespremna da se uhvati u koštac s njima. Svaki šav, nastao u tišini napuštenog prostora, je po jedna intimna zabeleška", kazala je Ivanović.
 

Portal Analitika