Abiznis

Vlada protiv formiranja Crnogorske razvojne banke

Ministarstvo finansija ne podržava koncept na kome se zasniva Predlog Zakona o Crnogorskoj razvojnoj banci. Koncept crnogorske razvojne banke predložili su poslanici Demokratskog fronta. Skupština Crne Gore će se o ovom Predlogu zakona izjasniti na sjednici koja je zakazana za 8. mart.
Vlada protiv formiranja Crnogorske razvojne banke
P. Z.
P. Z.Autor
Portal AnalitikaIzvor

"Smatramo da bi zakonsko ustanovljenje državne banke bilo u suprotnosti sa osnovnim opredjeljenjima ekonomske politike Vlade da stvori ekonomski sistem zasnovan na konkurentnom tržišnom privređivanju", piše u Mišljenju.

Kako se dodaje, implementacija politika i ciljeva koje predviđa Predlog zakona već se realizuju preko Investiciono-razvojnog fonda, kao subjekta za podršku realizacije ekonomske politike Vlade Crne Gore.

Fond, kako se navodi, odobrava kredite direktno ili indirektno, posredstvom banke i drugog pravnog lica ovlašćenog za odobravanje kredita, a poslove osiguranja izvoza Fond obavlja u ime i za račun Crne Gore.

Fond može da obavlja i druge poslove koje mu povjeri Vlada kada ocijeni da je to u interesu ekonomskog razvoja Crne Gore. Poslovanje Fonda nije na teret budžeta Crne Gore, odnosno nije na teret poreskih obveznika Crne Gore. Takođe, Fond posluje po tržišnim principima na obezbjeđivanju najpovoljnijih uslova za klijente, uključujući i bez kamatne kredite.

IRF je od osnivanja 2010. godine, pa do kraja 2017. godine, finansirao crnogorsku ekonomiju sa 614,2 miliona eura.

Prema predlogu DF-a, osnivački kapital Razvojne banke bi iznosio 100 miliona eura i obezbijedila bi ga Vlada Crne Gore.

Samo Crna Gora i Srbija nemaju razvojnu banku:  Od svih zemalja okruženja, samo Srbija i Crna Gora nema razvojnu banku.

Većina evropskih država imaju razvojne banke, od kojih je svakako najpoznatija Njemačka razvojna banka (KFW) koja je veliki investitor u Crnoj Gori.

Ovo nije prvi put da se priča o crnogorskoj razvojnoj banci, budući da je njeno osnivanje prije sedam osam godina otvoreno zalagao privredni sektor i pojedini funkcioneri CBCG zbog, tada, izuzetno smanjene kreditne aktivnosti komercijalnih banaka i nerealno visokih kamatnih stopa.

P.Z.

Portal Analitika