Društvo

Kazne za pedofile moraju biti strožije

- Da li je dvije godine zatvora dovoljno rigorozna kazna za obljubu nad djetetom, pitanje je za struku i krivičare. U praksi, toliko je iznosila jedina pravosnažno izrečena kazna pred Osnovnim sudom u Podgorici tokom proteklih šest godina. 
Kazne za pedofile moraju biti strožije
PobjedaIzvor

Prema podacima koje je Pobjeda dobila u tom sudu, u periodu od 2010. do 2016. godine formirana su još dva predmeta za obljubu nad djetetom, ali su optužbe odbačene jer nije bilo dokaza da su okrivljeni počinili krivično djelo za koje su terećeni.

KAZNENA POLITIKA

Kako je Pobjedi saopšteno iz Osnovnog suda, za krivično djelo nedozvoljene polne radnje, gdje su uglavnom žrtve bile maloljetne osobe, donijeto je 11 pravosnažnih presuda. Okrivljeni su u ovim postupcima kažnjavani sa kaznama od četiri mjeseca do godine zatvora, ali i novčano. Kuriozitet je što izrečene kaznu u slučaju obljube iznose ispod zakonski propisanog raspona... Kako je za Pobjedu pojasnila advokatica Gorica Vujisić, Zakonikom o krivičnom postupku propisana je kazna od tri do 15 godina za obljubu nad djetetom.

- Ako su krivičnim djelom nastupile teške tjelesne povrede djeteta, ili ako je krivično djelo učinilo više osoba, ili je žrtva zatrudnila, optuženima prijeti od 5 do 15 godina - navodi Vujisić. Ona ističe da u slučaju da je nastupila smrt djeteta počiniocu prijeti najmanje 10 godina zatvora. Vujisić smatra da se kaznena politika za ovakve slučajeve mora pooštriti kroz izmjene Krivičnog zakonika, tako da se propišu isključivo duže zatvorske kazne.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika