Društvo

Zaposleno 237 oficira, prosječna starost 40 godina

Vojnu formaciju crnogorske odbrane činilo je u 2017. godini 1.769 vojnika, pokazuje izvještaj o stanju u Vojsci za prethodnu godinu, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.
Zaposleno 237 oficira, prosječna starost 40 godina
PobjedaIzvor

Prema podacima iz izvještaja, od 1.796 pripadnika vojske, njih 237 su oficiri, 470 podoficiri, 243 civilna lica, dok je 549 vojnika angažovano po ugovoru. U Vojsci je zaposleno 177 žena (70 žena su profesionalni vojnici, a 107 žena su civilna lica u službi u Vojsci).

 - Prosječna starost lica zaposlenih u Vojsci je 40 godina. Najnepovoljnija starosna struktura je kod podoficira i iznosi 43 godine. Najpovoljnija starosna struktura je kod vojnika po ugovoru i iznosi 32 godine - dodaje se u dokumentu.

Strane misije

Kad su u pitanju strane misije, tokom 2017. godine pripadnici Vojske su bili angažovani u četiri međunarodne misije.

U misiji ,,Resolute Support“ u Avganistanu tokom 2017. godine bila su angažovana tri crnogorska kontingenta. - Pripadnici Vojske u misiji ,,Resolute Support“ bili su angažovani na dužnostima štabnog osoblja u Komandi za obuku, savjetovanje i pomoć ,,Sjever“ i jedinici za obezbjeđenje timova za obuku, savjetovanje i pomoć avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti - objašnjeno je u izvještaju.

 U Komandi operacije ATALANTA u Nortvudu u Velikoj Britaniji učestvovala su dva oficira Mornarice Vojske. Rotacija u ovoj misiji traje do godinu dana. Jedan podoficir Mornarice bio je angažovan na italijanskom ratnom brodu ,,Virginio Fasan“.

Devet pripadnika Vojske je bilo angažovano u Samostalnom timu za zaštitu broda (AVPD) na trgovačkom brodu „Esbjerg“. Tri oficira u misiji EUTM bila su na dužnosti vođe logističkog instruktorskog tima za obuku jedinica oružanih snaga Republike Mali. Smjene pripadnika Vojske na dužnosti u misiji izvršene su 16. februara i 14. avgusta 2017. godine, a vojnici se mijenjaju na šest mjeseci.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika