Abiznis

Planirali donošenje 99 zakona

U programu rada Vlade za tekuću godinu, koji je usvojen 15. februara, a objavljen sada, predviđeno je donošenje 99 zakonskih rješenja, među kojima izmjene zakona o PIO, PDV, porezu na dobit, radu...
Planirali donošenje 99 zakona
PobjedaIzvor

Većina zakonskih rješenja će, prije usvajanja, biti dostavljena Evropskoj komisiji. Programom je predviđeno praćenje 23 prioritetna razvojna projekta i 236 obaveza iz tematskog i normativnog dijela.

Izmjene

U četvrtom kvartalu predviđeno je usvajanje izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. U dokumentu je navedeno da će se preispitati zakonski uslovi koji omogućavaju ranije penzionisanje, kako bi se osigrala održivost penzijskog sistema i postigla veća pravednost.

- Izmjene bi trebalo da utiču na sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranijeg penzionisanja. Propis će imati uticaj na građane i budžet države, zbog čega će Ministarstvo rada i socijalnog staranja uraditi detaljnu analizu - navedeno je u dokumentu. Vlada je planirala i izmjene Zakona o PDV-u, kako bi ga uskladila sa direktivama EU. U dokumentu se ne navode detalji, ali se kaže da su planirane izmjene u dijelu koji se odnosi na oporezivanje polovnih proizvoda i putničkih agencija.

Istopolne zajednice

U drugoj polovini godine planirano je donošenje zakona o registrovanom partnerstvu kojim će se, kako je objašnjeno, urediti položaj istopolnih zajednica u Crnoj Gori, prava i obaveze članova tih zajednica u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore, ali uz uvažavanje međunarodnih standarda u ovoj oblasti. I ovaj zakonski tekst će ići u Brisel na čekiranje.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika