Politika

Utimatum: Joanikije dao rok od jednog sata Rojeviću da povuče kandidaturu

"Sveštenik Željko Rojević juče je članovima predsjedništva Srpske koalicije, nešto nakon 14 sati, saopštio da mu je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije dao rok od jednog sata da povuče kandidaturu, te da će, u suprotnom, biti raščinjen. Mi smo istoga trenutka saopštili jereju Rojeviću da se povuče. Na njegov zahtjev, poslali smo mu i predlog obraćanja javnosti", saopšteno je iz Srpske koalicije.
Utimatum: Joanikije dao rok od jednog sata Rojeviću da povuče kandidaturu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, "imali su u vidu i da mu je, po nalogu Demokratskog fronta, a navodno u ime Eparhije, dan ranije raščinjenjem prijetio i izvjesni Boban Jokić".

"Ako je ovo bilo miješanje crkve u politiku sa naše strane, da podsjetimo... Episkop Joanikije bio je u nekoliko navrata aktivan učesnik političkih skupova koje je organizovalo lice koje je nedavno, na kraju političke karijere, bježalo kroz pljevaljske i prijepoljske šume. Niko nije tražio vladičinu kanonsku odgovornost zbog govora na centralnom trgu u Podgorici, na novogodišnjem skupu Demokratskog fronta, jer je to u domenu ljudskih i političkih prava svakog građanina, pa i vladike. Takođe, nikada nije pokrenuto pitanje odgovornosti pojedinih arhijereja naše crkve u Crnoj Gori koji su 1997. godine doprinijeli Milu Đukanoviću da pobijedi na predsjedničkim izborima. A to su neuporedivo krupnije stvari od kandidature jednog sveštenika", kaže se u saopštenju Srpske kaolicije.

I pored toga što imaju dokaze o tome šta je istina u ovom slučaju, stavljaju tačku na ovu polemiku.

"Svakako, i dalje smatramo da je moralno degradiranom i sluđenom društvu bolji izbor sveštenik ili psihijatar, makar to bilo politički netipično, nego bivši Milovi ministri MUP-a ili kandidat čiji je najveći politički domet to što je ''suverenista'', odnosno razbijač zajedničke države sa Srbijom. Danas smo iskoristili legitimno pravo vjernika da patrijarha, Sveti Arhijerejski Sinod i Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve zvanično pitamo koja je kanonska granica učešća vladika i sveštenika u društvenom životu u Crnoj Gori. I, ono što je najvažnije, da li je crkva u ovoj državi SPC ili Pravoslavna crkva u Crnoj Gori kako piše na zvaničnim dokumentima u pojedinim eparhijama", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika