Politika

Vuletić učestvovao na sastanku Opšteg odbora za pravosuđe

Član stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, poslanik Milorad Vuletić, učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju, održanom u Sarajevu.
Vuletić učestvovao na sastanku Opšteg odbora za pravosuđe
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak Opšteg odbora bio je posvećen temi: „Alternativni načini rješavanja sporova u krivičnom postupku u regionu Jugoistočne Evrope“, a istom su prisustvovali poslanici iz osam država učesnica SEECP.

Na sastanku je zajednički konstatovano da se uvođenjem alternativnog rješavanja sporova u krivičnom postupku rasterećuje pravosuđe, te da se time omogućava  pravosudnim institucijama da u značajnijoj mjeri svoje kapacitete usmjere na rješavanje komplikovanijih krivičnih djela, poput organizovanog kriminala i korupcije, što su izazovi svih zemalja Jugoistočne Evrope.

Poslanik Skupštine Crne Gore Milorad Vuletić, u svom obraćanju učesnicima skupa, istakao je da je nakon obnove crnogorske nezavisnosti, jedan od ciljeva sveobuhvatne reforme pravosuđa bilo i uvođenje medijacije, odnosno alternativnog rješavanja sporova u pravni sistem Crne Gore, te da je to učinjeno osnivanjem Centra za medijaciju, u čiji je registar danas upisano 55 posrednika u krivičnim stvarima. 

Vuletić je takođe naglasio da je posredovanje alternativni, mirni način rješavanja spora koji nudi preuzimanje odgovornosti za razumijevanje situacije i onoga što je dovelo do spora, napominjući da postupak posredovanja teži popravljanju ili nadoknadi nastale štete i narušenih međuljudskih odnosa.

Na kraju sastanka, članovi Opšteg odbora usvojili su  tekstove Izvještaja i Rezolucije, koji će biti razmatrani i potvrđeni na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koje će biti održano 13. i 14. aprila u Ljubljani, u okviru slovenačkog predsjedavanja ovom inicijativom.

Zaključeno je da je sastanak bio izuzetna prilika da se sagledaju pozitivna iskustva zemalja regiona s ciljem da države pojedinačno unaprijede svoje zakonodavstvo i oslobode prostor da se pravosudna tijela zemalja država članica SEECP posvete ozbiljnim krivičnim djelima koja ugrožavaju društvene vrijednosti.

Sastanku su pored poslanika Vuletića i domaćina prisustvovali i predstavnici parlamenata: Albanije, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Portal Analitika