Kultura

Veliki Lebovski ili - kad tepih postane relikvija

Prije dvije decenije zaglibili smo do guše u veliku lebovštinu, navukli se na bolesno dobar soundtrack i zavoljeli likove za koje se iskreno nadamo da dobro napušeni i dan-danas kuglaju negdje po Los Anđelesu
Veliki Lebovski ili - kad tepih postane relikvija
Anja DROBNJAK
Anja DROBNJAKAutor
ObjektivIzvor

Šestog marta 1998. godine rođena je kultna stonerska komedija o kuglanju, kuliranju, Vijetnamu i iskonsko-opsesivnoj važnosti komada namještaja koji „totalno povezuje sobu“. No, legendarni film „The Big Lebowski“ u režiji Itana i Džoela Koena nije kupio industriju na prvo gledanje i brzo je ćušnut pod onaj toliko voljeni tepih u dnevnoj sobi glavnog lika. Na našu sreću, u The Dude univerzumu tepih jeste najvažnija planeta. Zato je „The Big Lebowski“ sada, dvadeset godina nakon premijere, bezbjedno ušuškan na listi kultnih filmskih ostvarenja.

Malo je ljudi koji nijesu čuli za najvećeg kulera među kuglašima, Džefrija Džefa Lebovskog, poznatijeg kao The Dude. Džefov lik skrojen je po šavovima istoimenog producenta, aktiviste i bivšeg člana Sedmorke iz Sijetla, Džefa Dauda, koji je pogurao distribuciju prvog filma braće Koen, „Blood Simple“. 

02-tepih-sa-dude-printom

Čudak do čudaka

Odgovorno tvrdimo da film u kom Džef Bridžis (The Dude), Džon Gudman (Volter) i Stiv Bušemi (Doni) igraju tri najbolja druga nikada neće moći da padne u zaborav jer niko ne voli svoje čudne likove kao braća Koen.

The Dude je losanđeleski hipik, čija svakodnevna rutina podrazumijeva nošenje bademantila i naočara za sunce, pušenje marihuane, ispijanje koktela „bijeli Rus“ („White Russian“) i kuglanje sa prijateljima.

Volter je urnebesni, radikalni vojni veteran, koji ima narav eksplozivniju od atomske bombe. Doni je bivši surfer, prilično škrt na riječima jer mu se konstantno stavlja do znanja da njegovo mišljenje nije previše bitno. „Shut the fuck up, Donnie!“ je citat po kom se prepoznaju fanovi Velikog Lebovskog u svim multiverzumima.

03-dzef-bridzis-i-dzulijen-mur

Stonersku utopiju tri druga prekida dolazak utjerivača dugova. Od Džefa traže novac koji je pozajmila njegova supuga i usputno mu uriniraju po dragocjenom tepihu. Shvativši da je došlo do nesporazuma, The Dude pronalazi svog imenjaka, lažnog bogataša Lebovskog, i traži mu nadoknadu za pretrpljeni strah i novi tepih. Akcija počinje! Marfijev zakon stupa na snagu, gurajući legendarnog Lebovskog u vrtlog suludih događaja. 

Religiozni pokret

Filmovi braće Koen nijesu posebni zbog specijalnih efekata, holivudske jurnjave i miliona dolara koji pršte iz svake scene. Ne, njihova umjetnost čuči u vrhunskoj režiji, originalnim scenarijima i likovima koji apsolutno dominiraju pričom.
 
Film „The Big Lebowski“ prepoznatljiv je po scenama koje nadmašuju glavni narativ. Kao što je Džoel Koel jednom objasnio: „Radnja je nekako gurnuta u drugi plan u odnosu na ostale stvari“.

04-dzon-torturo

To je vjerovatno jedan od razloga zbog kojih su kritičari izbombardovali film. „The Big Lebowski“ ipak nije pravljen za jedno gledanje u bioskopu. Recept za konzumaciju The Dude filozofije glasi: progutati minimum jednom godišnje, i to naiskap.

Priča o kriminalu, prevarama i spletkama je urnebesno predstavljena kroz oči jednostavnog čovjeka. The Dude je postao sinonim za najlaganijeg čovjeka koji je ikada koračao planetom. Dokaz? Lebovski je inspirisao rađanje religioznog pokreta pod nazivom „dudeism“, čiji poklonici „propovijedaju nepropovjedivo“ i vode se samo jednom zapoviješću - „radi što je manje moguće“. Nije ni čudo što Lebovski ima toliko fanova na Balkanu! 

04-dzon-torturo

Kultni Isus

Dobar scenario – bolji scenario – „The Big Lebowski“. Sjajno izgrađeni likovi šepure se replikama koje kao da su napisali sami bogovi humora. Kreativnost braće Koen iznjedrila je priču koja objašnjava kako crni humor treba da zvuči. Iako taj specifičan zvuk nije odmah nagrađen aplauzom mase, pogodio je zahtijevnije gledaoce. Urnebesne replike poput čuvene: „Yeah, well, that's just, like, your opinion, man“ zagospodarile su svakodnevnom komunikacijom. 

No, nije sve samo do braće Koen. Savršeno odabrana glumačka ekipa zakucala je uloge karijere igrom u nesvakidašnjoj komediji. Bridžis je oduvao ulogu flegmatičnog hipika sa sopstvenim viđenjem života i univerzuma. Gudman i Bušemi su neizostavni djelovi slagalice, bez kojih bi Veliki Lebovski bio nezamisliv. Džonu Torturo briljirao je u ulozi Isusa Kvintana, najvećeg čudaka među kuglašima. Suvišno je pominjati glumačke velikane poput Filipa Simora Hofmana i Džulijen Mur, koji su jedinstvenim čarima zabiberili čorbu.

05-stiv-bushemi

Unikatna lobotomija

Film braće Koen može da zbuni i ubijedi gledaoce da je ovo samo još jedna u nizu laganica za stavljanje mozga na stendbaj, ali nemojte da vas prevari. „The Big Lebowski“ je mnogo više od toga. Scene u kojima Džef lebdi u novi, nadrealistični svijet nakon pušenja marihuane nijesu samo komične. Fascinantan je momenat u kom nam režiseri dozvoljavaju da odradimo lobotomiju glavnom liku i zavirimo u razmišljanja i halucinacije čovjeka bez ikakvih ambicija. 

Do kraja filma otkrivamo da ništa nije bilo stvarno – lažno kidnapovanje, lažna otkupnina, ne tako lažna Dejvova smrt. I niko previše ne mari, jer smo do guše zaglibili u veliku lebovštinu, navukli se na bolesno dobar soundtrack i zavoljeli likove za koje se iskreno nadamo da dobro napušeni i dan-danas kuglaju negdje po Los Anđelesu. 
„The Big Lebowski“, djelo djelimično zasnovano na noveli „Big Sleep“ Rejmonda Čendlera, ima jedinstvenu priču, prevazilazi granice mašte, fascinira dijalozima i budi neviđen osjećaj radosti u gledaocima. 

06-dzon-gudman

Sa jedne strane, film je i te kako slojevit. Sa druge, ne predstavlja ništa više od priče o napušenom tipu koji želi svoj tepih nazad. Koju god stranu da izaberete – „Yeah, well, that's just, like, your opinion, man!“
Vrijeme je za lokalni The Dude fest!

Fanovi ostvarenja „The Big Lebowski“ pronašli su jedinstven način da slave svog heroja 2002. godine. U Luivilu (Kentaki), a potom i u Los Anđelesu, Njujorku, Sijetlu, Čikagu, Londonu i još nekoliko svjetskih gradova, pokrenut je fantastični Lebowski Fest, koji omogućava posjetiocima da se maskiraju kao likovi iz filma, gledaju ovo ostvarenje, kuglaju, slušaju živu muziku i zabavljaju se sa istomišljenicima. 

07-lebowski-fest-u-njujorku

U podgoričkoj kuglani „Strike Bowling Club“, koja je smještena u Gintašu, nekoliko zidova ukrašeno je scenama iz filma „The Big Lebowski“. Prije nekoliko godina tuce lokalnih fanova filma (imena „prestupnika“ poznata redakciji) upalo je u ovu kuglanu sa sve „bijelim Rusima“, bademantilima, papučama i naočarama za sunce. Nijesu obilježavali datum premijere filma braće Koen, ali se jesu i te kako dobro zabavili i nasmijali „regularne“ posjetioce kuglane u Gintašu. I nema vam boljeg dokaza od njihove mini proslave da klanjanje Velikom Lebovskom ima budućnost u našem gradu. The Dude abides!

FOTO: fanart.com / youtube.com / independent.co.uk / cinemablend.com / charactour.com / lincolncenter.org

Portal Analitika