Abiznis

Kvalitet nesporan, ali se još bore za mjesto na tržištu

- Kupovina domaćih proizvoda vrlo je važna podrška razvoju crnogorske privrede, poručuju iz Ministarstva ekonomije i Privredne komore (PKCG). Upravo iz tog razloga, a u funkciji izgradnje nacionalnog brenda i jačanja spremnosti potrošača za kupovinu domaćih proizvoda, Ministarstvo ekonomije je iniciralo projekat „Promocija domaćih proizvoda i usluga u funkciji izgradnje nacionalnog brenda“, koji će se realizovati u saradnji sa PKCG i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Kvalitet nesporan, ali se još bore za mjesto na tržištu
PobjedaIzvor

I pojedini crnogorski trgovački lanci u posljednje vrijeme samoinicijativno pokreću projekte kojima dodatno promovišu domaće proizvode u svojim trgovačkim objektima. - Svjesni toga da bi vidljivost crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu morala biti veća, Ministarstvo ekonomije će uskoro pokrenuti projekat čiji će primarni cilj biti povećanje vidljivosti, a samim tim i prodaje domaćih proizvoda. Namjera je da kod naših građana ojačamo „ekonomski patriotizam“, odnosno svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda - kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici ovog Vladinog resora naveli su da projekat ima ideju da se u najvećim trgovinskim lancima u Crnoj Gori obezbijedi poseban prostor, odnosno pozicija gdje će svi crnogorski proizvodi biti pozicionirani na jednom mjestu i obilježeni jedinstvenom oznakom.

KAO EVROPA

Predstavnici Ministarstva tvrde da crnogorski proizvođači kvalitetom i kapacitetom ni u kom smislu ne zaostaju za zemljama regiona ili Evropske unije. - Ali barijera na koju najveći broj njih nailazi jeste vidljivost i nemogućnost zadovoljenja tržišnih potreba za plasman proizvoda - rekli su predstavnici Ministarstva i dodali da je kupovina domaćih proizvoda vrlo važna podrška razvoju crnogorske privrede, jer dajući im prednost u odnosu na uvozne obezbjeđujemo veću konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Predstavnici PKCG su ukazujući na značaj kupovine domaćih proizvoda naveli da, prema procjenama, pri njihovoj kupovini državi ostaje 80 do 85 odsto vrijednosti (zarade radnika, porezi, doprinosi, troškovi struje, vode, sirovine). Dok kada kupujemo uvozni proizvod u istoj vrijednosti, u državi ostaje samo oko 20 do 30 odsto vrijednosti (PDV, carina i manji prateći troškovi). - Kupovinom domaćih proizvoda omogućavaju se dodatna ulaganja u proizvodnju, zapošljava se domaća radna snaga, a podizanjem stepena konkurentnosti domaćih preduzeća podstiče se razvoj primarne proizvodnje, doprinosi ruralnom razvoju, obezbjeđuje povoljniji trgovinski bilans - poručuju iz PKCG. Oni naglašavaju da su razvijena i jaka privreda garancija da će ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i sve ostale oblasti od kojih zavisi standard života biti stabilniji.

- Domaći proizvođači još uvijek traže mjesto za svoje proizvode na crnogorskom tržištu, bez obzira na kvalitet po kojem su, vrlo često, ispred konkurencije -rekli su iz PKCG. Predstavnici PKCG smatraju da je udruženim sredstvima i zajedničkom akcijom svih aktera u lancu proizvodnje i potrošnje, države, udruženja, proizvođača, trgovaca, potrošača, kroz turizam - potrebno stvoriti ambijent za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda.

 - Takođe za bolji plasman domaćih proizvoda potrebno je osmišljenom kampanjom objasniti potrošačima koliko je važno kupovati ih i koje prednosti donosi tako uloženi novac. Stalni rast deficita u robnoj razmjeni sa inostranstvom naglašava potrebu za ovakvim djelovanjem. Za uravnoteženje spoljnotrgovinskog bilansa, kupovina domaćih proizvoda je važna koliko i izvoz - ističu predstavnici PKCG. Oni su naveli da potenciranje kupovine domaćih proizvoda nije nova ideja. - U cilju jačanja svojih ekonomija, te povećanja zaposlenosti i vodeće zemlje EU se okreću domaćoj hrani, sve učestalije promovišući kupovinu lokalnih, domaćih prehrambenih proizvoda. Sve češće se naglašava da lokalni proizvodi moraju biti značajno više zastupljeni na policama trgovina. Slične kampanje godinama unazad su pokrenule zemlje regiona - Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija - podsjetili su predstavnici PKCG.

BOLJA PRODAJA

U kompaniji Merkator CG, u okviru koje posluje trgovački lanac IDEA, izuzetno su zadovoljni prodajom domaćih proizvoda. - Iz godine u godinu bilježimo sve veću prodaju domaćih proizvoda, što nam daje za pravo da očekujemo da će to biti trend i u narednim godinama - kazali su iz Merkatora CG. Oni smatraju da su domaći proizvodi vidljivi i zastupljeni u njihovim prodavnicama i da je to u skladu sa potrebama potrošača.

- Svakodnevnim aktivnostima radimo na tome da domaći proizvodi budu zastupljeniji i vidljiviji u našim prodavnicama. Jedna od najznačajnijih aktivnosti ka tom cilju je linija proizvoda ,,Ukusi kraja moga“. IDEA je u martu prošle godine pokrenula tu posebnu liniju proizvoda, koja obuhvata domaće proizvode proizvedene u Crnoj Gori, po tradicionalnoj recepturi. Na taj način želimo da podržimo domaće proizvođače i pomognemo razvoj crnogorske privrede - poručeno je iz ove kompanije. Oni navode da je linija ,,Ukusi kraja moga“ na početku imala 25 domaćih proizvoda.

 - Danas broji 56 proizvoda, koje plasiramo u saradnji sa 24 domaća proizvođača. Reakcije potrošača su od prvog dana pozitivne i svakodnevno dobijamo pohvale zbog odluke da na ovakav način istaknemo i podržimo crnogorske proizvođače. Nakon godinu dana od lansiranja linije proizvoda, veoma smo zadovoljni rezultatima, kao i domaći proizvođači sa kojima sarađujemo - istakli su iz Merkatora CG.

ISPUNJENA OČEKIVANJA

 Predstavnici ove kompanije dodaju da sa određenim brojem domaćih proizvođača sarađuju već duži period.

- Mi smo im obezbijedili dobre prodajne pozicije, a oni su svojim kvalitetom ispunili očekivanja kupaca. Tu možemo istaći kategoriju vina, mesnih prerađevina i mliječnih proizvoda. Takođe, i u drugim kategorijama naši proizvođači čine značajne napore da osiguraju visoke standarde u kvalitetu, što ih čini konkretnijim i trudimo se da im omogućimo bolju dostupnost potrošačima - rekli su iz Domaće trgovine.

Portal Analitika