Društvo

CGO optužen za plagijarizam

Zemunski mali umjetnički centar iz Beograda i autorski tim ,,Muzeja koprupcije“ optužili su crnogorsku NVO Centar za građansko obrazovanje da je zloupotrijebila originalni koncept njihove ideje kada su nazvali svoj projekat ,,Smjestimo korupciju u muzej!“, zbog čega su se žalili i Evropskoj komisiji i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

 - Pozivamo CGO da nas (ZMUC) ubuduće, kada god im zatreba, zarad osvajanja fonda od par stotina hiljada eura, kontaktiraju za dobru ideju, umjetničku, ali prilagodljivu izmišljenom građanskom aktivizmu, da ne bi bili prinuđeni da je plagiraju, budući da su i sami borci protiv plagijata – napisali su u reagovanju.

CGO optužen za plagijarizam
PobjedaIzvor

ZMUC, kako je pojašnjeno u saopštenju, realizuje ,,Muzej korupcije“ u različitim formama od februara 2016. godine, kada ga je osnovao sa Društvom protiv korupcije iz Zrenjanina.

Umjetnički direktor Muzeja korupcije Goran Denić i direktotka ZMUC-a Vesna Tašić saopštili su da je „Muzej korupcije“ osnovan kao interdisciplinarna platforma formiranja virtualne kolekcije mehanizama korupcije, kako u pravnom, tako i u etičkom smislu, koristeći se savremenim muzeološkim metodama. Virtuelni ,,Muzej korupcije“, naveli su, širi polje percepcije korupcije sa zloupotrebe službenog položaja na moralnu nesposobnost pojedinca da čini stvari za dobrobit zajednice.

- Parafrazirajući tezu Kazimira Maljeviča i sovjetske avangarde o muzejima kao groblju umjetnosti, te manipulišući samim konceptom muzeja i korupcije, vizija „Muzeja korupcije“ je da korupciju iz stvarnog života preseli u muzej - pojasnili su oni. Negodujući zbog čina CGO, saopštili su da, poučeni lošim iskustvom i neprofesionalnim ponašanjem uticajne nevladine organizacije, žele da apeluju na mala udruženja u Crnoj Gori da na pravno relevantan način i na vrijeme zaštite svoje ideje od moguće zloupotrebe.

NE PRIZNAJU KRIVICU:   Iz CGO-a su, međutim, ove optužbe ocijenili neutemeljenim konstrukcijama koje, kako kažu, Denić i Tašić koriste ,,iz njima dobro znanih motiva i u ne slučajno odabranom trenutku, a da bi ugrozili ugled ove NVO“.

- Saopštavamo da ćemo sve što imamo ovim putem razjasniti kroz za to nadležne institucije sistema u Crnoj Gori pred kojima će navedeni imati priliku, ali i obavezu, da dokažu svoje tvrdnje. Uvjereni smo da taj postupak može voditi samo jednom utvrđivanju - da se ovdje radi o pokušaju diskreditacije CGO-a, s obzirom na to da su činjenice i dokazi, a samim tim i zakon na našoj strani – tvrde oni.

HRONOLOGIJA ZBIVANJA:  Zmuc je, međutim, detaljno pojasnio kako je navodno CGO zloupotrijebio njihov projekat. Kažu da se, između ostalog, Muzej korupcije od januara do juna 2017. godine, preko nevladinih organizacija Za Druga i Agora, počeo razvijati u Budvi osvajanjem granta iz IPA fonda koji je raspisao CGO ,,Misli lokalno - djeluj lokalno - borba protiv korupcije na lokalnom nivou“.

U maju prošle godine, kako podsjećaju, CGO je pokazao interesovanje da ,,razvije Muzej korupcije na cijeloj teritoriji Crne Gore“. Tada su, kako pojašnjavaju, CGO upoznali sa autorstvom nad projektom, te su se dogovarali o pojedinačnim angažmanima na aktivnostima u budućem programu.

- U oktobru 2017. CGO, međutim, osvaja grant po IPA raspisu, negira raniji dogovor o pojedinačnom angažmanu autora projekta na njegovoj realizaciji, a o Muzeju korupcije govori kao o ,,inspiraciji“ za ,,Smjestimo korupciju u muzej“ – negoduju iz ZMUC-a.

Apelovali su na ,,evropske fondere u Podgorici da novac evropskih poreskih obveznika, posebno kada podržavaju jačanje kapaciteta nevladinog sektora“, distribuiraju na adrese pravih neprofitnih zastupnika interesa građana, a ne na adrese „nevladine antikoruptivne administracije“.

 

Portal Analitika