Društvo

U nekim apotekama pokušali da naplate lijek sa pozitivne liste

  Da početak primjene nove pozitivne liste ljekova prate problemi potvrđeno je Pobjedi juče i u Fondu za zdravstveno osiguranje kojem su stigle pritužbe osiguranika da u pojedinim privatnim apotekama nijesu htjeli da izdaju lijek na recept, već su im ga nudili na prodaju. Kako je za Pobjedu kazao direktor Fonda Sead Čirgić ukoliko se ovi navodi ispostave kao tačni te privatne apoteke biće kažnjene, jer ljekovi koji su na listi, a pacijenti imaju recept, ne smiju da se prodaju. 
U nekim apotekama pokušali da naplate lijek sa pozitivne liste
PobjedaIzvor

PRIJAVE - Fond će djelovati po prijavama osiguranika i shodno potpisanom ugovoru preduzimati kaznene mjere koje će ići sve do raskida ugovora. Ono što je na osnovnoj i doplatnoj listi mora da bude u punom asortimanu u svim apotekama. Ne smije da se desi da privatne apoteke prodaju lijek koji je na listi – poručio je Čirgić.

Proizvođači sa kojima je Ministarstvo zdravlja po javnom pozivu potpisalo ugovore o cijenama, prema njegovim riječima, obavezali su se da imaju isporuku svih tih ljekova ,,koji su sastavni dio osnovne i doplatne liste“. - Apsolutno ne postoji nijedna prepreka da apoteke ne budu potpuno snabdjevene sa svm tim ljekovima – naglasio je Čirgić. Komentarišući i početak primjene elektronskih recepata, ocijenio je da ovaj model funkcioniše besprijekorno.

- Elektronski recept funkcionisao je i prije ukidanja papirne forme. Sada nema nikakve razlike, jer po istom sistemu rade i danas. Zabunu je proizvela nova lista ljekova koja je puštena u isto vrijeme – potvrdio je Čirgić pisanje Pobjede. On očekuje da će nova lista funkcionisati kako treba i da će donijeti boljitak pacijentima. - Sve su ovo neke novine gdje je potrebno izabranim doktorima vremena da se snađu u ovoj priči. Nova lista donosi puno veći broj ljekova.

Tako je sada na osnovnoj listi skoro 1.100 medikamenata, a na doplatnoj svega 90 oko kojih se pravi priča, ali nema mjesta za to. U svim apotekama su u obavezi da imaju puni asortiman ljekova koji su na osnovnoj listi - rekao je Čirgić. On nema informaciju koji su ljekovi skinuti sa liste, ali zna su stavljeni najsavremniji medikamenti koji su se do sada plaćali.

ZABUNA Pobjeda je juče objavila da je prvog dana primjene elektronskog recepta pacijente zbunila nova lista ljekova koja je, takođe, 1. marta stupila na snagu, pa je u apotekama bilo nesporazuma jer su morali građane da vraćaju kod izabranog doktora zato što farmaceuti više ne smiju da izdaju pojedine medikamente koji su takozvane zamjene. Pacijenti su bili uvjereni da im se to dešava zbog nefunkcionisanja elektronskog recepta, kriveći „sistem koji nije unio sve podatke“. Sudeći prema informacijama do kojih smo došli, zabunu su izazvali izabrani ljekari koji, čini se, nijesu upoznati sa svim novinama koje je donijela nova pozitivna lista ljekova. Jedna od njih je da pacijenti ne mogu dobiti zamjenu za takozvane zaštićene ljekove, kao što su ,,monopril“, ,,hemokvin“, ,,zorkaptil“…

 Iz Ministarstva zdravlja juče nijesu željeli da komentarišu probleme koje je izazavala nova lista, ali ni da pojasne koje su to ključne novine koje ona donosi.

Portal Analitika