Politika

"Zalutali" u Srbiju u neregistrovanom džipu i bez lične karte

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je u noći između 1. i 2. marta ilegalno napustio Crnu Goru i prešao u Srbiju, zbog čega je bio priveden u prijepoljski sud, vratio se juče popodne, oko 15 sati, preko graničnog prelaza „Ranče“, kod Ilinog brda u Pljevljima.
"Zalutali" u Srbiju u neregistrovanom džipu i bez lične karte
PobjedaIzvor

Mandić, kojem se sudi za učešće u organizaciji terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. godine - zbog čega mu je oduzet pasoš i ne smije napuštati Crnu Goru – za sada će, po prijavi srpske policije, prekršajno odgovarati zbog ilegalnog prelaska granice. Iako je informacija o njegovom nedozvoljenom napuštanju zemlje objavljena juče prije podne i potvrđena iz Uprave policije, Vrhovno državno tužilaštvo se, do zaključenja broja Pobjede, nije oglašavalo tim povodom.

 I nakon povratka u Crnu Goru, Osnovno tužilaštvo u Pljevljima nije saslušalo lidera Nove i stranačke aktiviste koji su se nelegalno obreli na teritoriji Srbije.

Prema informacijama Pobjede, Specijalno državno tužilaštvo će – zbog kršenja sudske odredbe o ograničenju kretanja, zatražiti da se odredi pritvor za poslanika Andriju Mandića.  IlegalnI prelazak  Mnogi detalji ilegalnog prelaza granice jednog od lidera Demokratskog fronta i poslanika u crnogorskom parlamentu za sada nijesu poznati javnosti. Ono što se zna, vrlo je zanimljivo.

Mandić je nedozvoljeno prešao u Srbiju sa Milanom Lekićem, šefom Opštinskog odbora Nove u Pljevljima, i aktivistima Nove Blažom Kotlajom i Vojom Pićanom. Inače, Pićan je poznat i kao bivši član Sedmog bataljona. Nelegalno ih je „prebacio“ Nenad Cupara koji živi u selu Milakovci na samoj granici sa Srbijom. 

Prema Mandićevom tumačenju događaja, u četvrtak je prisustvovao predstavljanju knjige Bojana Strunjaša u Pljevljima, da bi, nakon što se sa ekipom odmorio u hotelu ,,Pljevlja“, boravak iskoristio za stranačku promociju u više pljevaljskih domaćinstava. Za kampanju, kako je rekao lider Nove, ,,od vrata do vrata“.   Kada je i kako Mandićevu ekipu ,,zameo vjetar“ nakon boravka kod aktiviste Cupare i zbog čega su tako čudno zalutali, napustili teritoriju Crne Gore i obreli se u Srbiji? Imanje Cupare se nalazi uz samu granicu i bilo je logično da se Mandić i ekipa - istim putem kako su stigli do domaćina - vrate u pravcu Pljevalja. Umjesto toga, Cupara je, prema saznanjima našeg lista, počeo da traktorom prti  prema omalenom selu Ritošići u Srbiji, kamo se zaputila četvročlana ekipa u neregistrovanom džipu Blaža Kotlaje. 

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Mandić je istakao da su im ,,životi bili ugroženi“, da su bili zavijani i da im crnogorska policija nije ,,pritekla u pomoć, kao ljudima u nevolji“. Činjenica je, međutim, da su Mandić i ekipa bezbjedno prešli granicu sa Srbijom i da su ih srpski policijaci, očigledno alarmirani od crnogorskih kolega, presreli dok su se džipom, bez zastoja, kretali po sniježnom drumu. U tom času, poslanik Andrija Mandić, predsjednik Nove, lider Demokratskog fronta, optuženik u procesu za pokušaj terorizma, uhvaćen je u nelegalnom prelazu granice ali i u kršenju sudske zabrane napuštanja crnogorske teritorije jer mu je Viši sud u Podgorici oduzeo putne isprave.

Nakon legitimisanja, privedeni su u Prijepolje, gdje ih je sudija za prekršaje saslušao i prekršajno kaznio zbog ilegalnog prelaska granice. Ispostavilo se da aktivista Nove Vojo Pićan nije imao ni putnu ispravu, niti ličnu kartu, pa su Mandić, Cupara i Kotlaja morali da čekaju sve dok, čak iz Kotora, neko nije ekspresno, već oko 10 izjutra, poslao Pićanova identifikaciona dokumenta.

Legalni povratak

Prema saznanjima Pobjede po Mandića je kolima došao njegov sin, prelazeći granični prelaz Dobrakovo oko 11 sati juče, pokupio četvoricu ,,ilegalaca“ i vratio ih u Crnu Goru.  Mandić je potom odmah održao vanrednu konferenciju za novinare u stranačkim prostorijama u Pljevljima, da bi se kasnije prevezao do Podgorice. Zanimljivo je da, od objavljivanja vijesti o hapšenju Mandića u Srbiji, nije bilo nikakve reakcije crnogorskog Tužilaštva. Čak ni nakon povratka Mandića u Crnu Goru: nije reagovao ni osnovni tužilac u Pljevljima, da se obrati crnogorskoj policiji i sasluša Mandića na, kako se to kaže, ,,okolnosti ilegalnog prelaska granice“ ili „kršenja ograničenja kretanja“. Pravnici koje smo konsultovali ističu da je Tužilaštvo moralo formalno da prikupi informacije od poslanika Mandića i drugih osoba koje su ilegalno prešlei granicu. Da li je, u međuvremenu, bilo zvanične prepiske ili konsultacija Uprave policije i Tužilaštva nemoguće je saznati. Juče tokom dana Mandićeve kolege iz Demokratskog fronta, kako saznajemo, imale su samo informaciju o odlasku lidera Nove u Pljevlja, pa je vijest o hapšenju u Srbiji bila priličan šok za mnoge ljude iz vrha DFa. Oko podneva su zasijedali članovi Predsjedništva Fronta, ali nije bilo oglašavanja u javnosti.

U Srbiju „zalutali“ u neregistrovanom autu i bez lične karte Lider Nove Andija Mnadić i predsjednik pljevaljskog odbora te partije Milan Lekić negirali su navode o bjekstvu iz države, tvrdeći kako su na teritoriju susjedne Srbije zapravo slučajno zalutali uslijed loših vremenskih prilika. Oni su juče popodne, nakon povratka iz Srbiji na konferenciji za javnost u prostorijama Nove u Pljevljima, ispričali kako su u četvrtak veče, nakon promocije knjige Bojana Strunjaša, a u susret predstojećim izborima, krenuli u obilazak pljevaljskog sela Poblaće, pri čemu su se, kako tvrde, izgubili i slučajno zalutali na teritoriju druge države. - Mi smo u jednom momentu primjetili da smo omašili put.

Put je bio nepročišćen, nismo mogli da se vratimo nazad i odlučili smo da nastavimo dalje. Negdje oko Grajčevića smo se sreli sa policijom. Očekivali smo da će stati i da će nam pomoći, ali su oni samo produžili. Nastavili smo sa namjerom da se vratimo na Jabuku. Međutim, policija nas je stigla i privela. Policija je nas pratila od samog polaska i umjesto da nam pomogne da ne lutamo, oni su nas prijavili srpskoj policiji – ispričao je Lekić.

Mandić je rekao kako su im životi bili ugroženi, te kako su umjesto očekivane solidarnosti sa srpskim političarima, od srpske policije dobili prekršajne prijave.

- Mogli smo da izgubimo živote u tim nametima, dok smo se spuštali sa te planine. Pokvario nam se i automobil, terenac našeg prijatelja Blaža Kotlaje koji je inače neregistrovan. To je najmanje pogodno sredstvo za neki spektakularni bijeg u Srbiju. Moj prijatelj Vojo Pićar iz Grblja, koji je došao zajedno sa mnom, nije ponio ni ličnu kartu. Ostala mu je u automobilu u Pljevljima. To je još jedan od dokaza koliko je ta opasna ekipa bjegunaca bila pripremljena da pređe u Srbiju – rekao je Mandić.

Mandić je poručio i kako nikada ni od koga nije bježao, te kako to neće raditi ni ubuduće.

Portal Analitika