Društvo

Potpisan sporazum o jačanju saradnje u primjeni Fulbrajt programa

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret En Uehara i ministar prosvjete Damir Šehović razgovarali  su danas o saradnji dvije zemlje na polju obrazovanja. Tom prilikom, ambasadorka Uehara i ministar Šehović  potpisali su Memorandum o razumijevanju o jačanju i razvijanju kulturnih veza između Sjedinjenih Država i Crne Gore putem Fulbrajtovog programa akademske razmjene. Memorandum sadrži mjere koje će oba partnera ispuniti kako bi obezbijedila da Fulbrajtov program nastavi da doprinosi razmjeni između dvije zemlje.
Potpisan sporazum o jačanju saradnje u primjeni Fulbrajt programa
Portal AnalitikaIzvor

Fulbrajtov program podstiče dvosmjernu akademsku razmjenu. Pod pokroviteljstvom programa, američki istraživači i mladi predavači engleskog jezika dolaze u Crnu Goru. Program takođe šalje crnogorske istraživače i studente u Sjedinjene Države, kako bi obavili istraživanja i prenijeli informacije o istoriji i kulturi Crne Gore.

„Memorandumom se nastoji unaprijediti saradnja između obrazovnih, naučnih i istraživačkih institucija Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, što zaista jeste značajan korak za Crnu Goru, posebno kada se uzme u obzir da je Fulbrajt jedan od najznačajnijih programa stipendiranja iz SAD,” kazao je ministar Šehović.

“No osim navedenog, posebno zadovoljstvo mi je da mogu da najavim još jedan projekat koji je bio tema današnjeg sastanka sa ambasadorskom Uehara, a to je pitanje donacije Sjedinjenih Američkih Država Crnoj Gori u vidu obezbjeđenja sredstava za rekonstrukciju četiri crnogorske obrazovne ustanove u vrijednosti od preko pola miliona eura,” naglasio je Šehović.

Fulbrajt program igra važnu ulogu u jačanju veza između građana Crne Gore i Sjedinjenih Država, rekla je ambasadorka Uehara.

“Kad se fulbrajtovci vrate kući, oni dijele svoja iskustva sa prijateljima i članovima porodice u svojim zajednicama. To inspiriše druge da slijede njihov primjer tražeći prilike da studiraju u inostranstvu i donesu pozitivne promjene u svijetu u kojem živimo”, naglasila je Ambasadorka.

Kao vodeći međunarodni program obrazovne razmjene američke Vlade, Fulbrajtov program povećava međusobno razumijevanje građana  Sjedinjenih Država i građana drugih zemalja. Zaključivanjem ovog sporazuma, Sjedinjene Države i Crna Gora nastavljaju da unapređuju  međusobne kulturne veze.

Ambasadorka Uehara i ministar Šehović su  razgovarali i o donaciji Sjedinjenih Američkih Država Crnoj Gori za rekonstrukciju četiri crnogorske obrazovne ustanove. SAD su donirale oko 550.000 dolara za rekonstrukciju OŠ “Sutjeska” u Podgorici, OŠ "18.oktobar" na Bioču, JPU "Radmila Nedić" u Beranama i OŠ "Mihailo Žugić" u Pljevljima. Međunarodni tender za izbor izvođača radova je završen i radovi na tim objektima će početi narednih mjeseci.

Portal Analitika