Kultura

Masterklas iz empatije

Glavna junakinja je tu, pred vama, baš onakva kakva jeste. Prirodna, bez filtera i uljepšavanja – kakav je i cijeli film. Toliko iskren, da se pitate kako je debitantkinji pošlo za rukom da „nauči“ da ga učini takvim
Masterklas iz empatije
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Objektiv/PobjedaIzvor

Želeći da ukratko opišu kvalitet visoko ocijenjenog ostvarenja „Lady Bird“, režiserskog debija Grete Gervig, mnogi sinefili upotrebiće rečenicu: „To je film Noe Baumbaha, ali nije ga režirao Noa Baumbah“. Inače, dugogodišnji momak Grete Gervig. No, koliko god ovo poređenje bilo na mjestu zbog lakoće, prirodnosti i dirljivosti tako karakerističnih za Baumbahove male-velike filmove, „Lady Bird“ i njegova režiserka ne zaslužuju ovakve komparacije.

Tačnije poređenje glasi: „To je beskrajno iskren i neobično zreo film koji kao da nije mogla da režira Greta Gervig, tridesetčetvorogodišnja glumica i scenaristkinja bez režiserskog iskustva“.

Seks i hostije

Što je to toliko posebno u vezi sa filmom „Lady Bird“? Prvo i osnovno, glavna junakinja – Kristin Lady Bird Mekfirson (Ronan). Ona pohađa katoličku srednju školu, ali to joj ne smeta da nosi pink frizuru i jede hostije (neosveštane, molim lijepo!) ležeći na podu i čavrljajući o seksu sa najboljom drugaricom. Ima obično ime, ali mrzi ga i traži da je zovu isključivo po umjetničkom nadimku - Lady Bird. Misli da je život negdje drugdje, daleko od učmalog mjesta u kom je rođena, ali osjeća se živom kada izbacuje ljude oko sebe iz sigurne zone.

Lady Bird radi mnoge stvari koje smo milion puta vidjeli u drugim coming of age filmovima. Prepire se sa majkom, razmišlja o prvom seksu, zaljubljuje se i odljubljuje u pogrešne tipove, svađa se i miri sa najboljom drugaricom, pije i puši, sanja o koledžu u velikom gradu... No, scenario, režija i gluma su toliko dobri, da svi ovi klišei djeluju zapanjujuće svježe.

02-lady-bird

Bez filtera

Serše Ronan ima samo 23 godine i već tri nominacije za Oskara. Svaku je opasno dobro zaslužila („Atonement“, „Brooklyn“), ali ovo je posebna priča. Lady Bird ne prestaje da priča, ali njeni pogledi i trudne ćutnje, perfektno očitane na licu Serše Ronan, čine da ona postane mnogo više od samožive tinejdžerke. Ona ne čini da ovaj film leti - već lebdi, pluta u vazduhu. Ispunjava ga radošću i lakoćom postojanja, ali čini i da vas ova priča zaboli – i to duboko.

Greta Gervig, savršeno svjesna talenta glavne glumice, vjeruje joj do kraja. Režiserka ustremljuje svu svoju i našu pažnju na njeno lice, tjerajući nas da ulovimo najtananije emocije i neizrecive stvari na njemu. Da to ne čini, Lady Bird bi djelovala kao samo još jedna (ne)opravdano ljuta tinejdžerka. Kapriciozno dijete. Ili začetak sebične žene. Ovako, ona postaje žena-dijete u našim očima. Oboje – sa svim nesnošljivim manama i predivnim vrlinama.

Zahvaljujući Ronan i Gervig, Lady Bird je tu, pred vama, baš onakva kakva jeste. Prirodna, bez filtera i uljepšavanja– kakav je i cijeli film. Toliko iskren, da se pitate kako je debitantkinji pošlo za rukom da „nauči“ da ga učini takvim.

03-lady-bird

Majka i ćerka

Što je najljepše od svega, Lady Bird nije jedini očaravajuće iskren lik. Takvi su i njena majka i otac, najbolja prijateljica i momci sa kojima izlazi. Najbolji momenti i dijalozi su oni koje Lady Bird dijeli sa majkom (Lori Metkalf).

Njihov odnos puca od nerazumijevanja – ali i bespogovorne ljubavi koju nijedna ne vidi. Majka, od straha da njeno dijete neće imati dobar život. Ćerka, od bojazni da majka nikada neće biti zadovoljna njome, ma što uradila. Po strani svi slatki momenti u scenariju Grete Gervig. „Lady Bird“ je najbolji u momentima bolne iskrenosti majke i ćerke.

Na primjer: „Hoću da budeš najbolja moguća verzija sebe. – A štoako ovo jeste najbolja verzija mene?“ Ili: „Voljela bih da ti se sviđam, mama. – Naravno da te volim. - Da, ali da li ti se sviđam?“

Film „Lady Bird“ ne daje odgovore na ova pitanja, niti su oni ikome potrebni. Greta Gervig održala je masterklas iz empatije poslije kog možete da pronađete razumijevanje za svakoga i apsolutno vam je jasno da tinejdž dani nijesu ono što se zaista dogodilo, već ono što ste tada osjećali da se događa.

I to je više nego dovoljno da oprostite i sebi i drugima sve izgovorene i prećutane gorčine zbog kojih ste farbali kose u „bezobzirne“ boje ili kružili oko aerodroma plačući dok je neko koga volite napuštao dom uvjeren u to da više nikada, apsolutno nikada nećetepričati sa njim...

Ocjena: 8/10

 

Režija i scenario: Greta Gervig Uloge: Serše Ronan, Lori Metkalf, Tejsi Lets, Timoti Šalame, Lukas Hedžis Trajanje: 94 min

 

FOTO: imdb.com / torrentcounter.com

Portal Analitika