Politika

Blažić: Izostala suština Junkerovih poruka

Posjeta predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera Podgorici, umjesto da bude iskorištena kao prilika za otriježnjenje, zloupotrijebljena u svrhu medijske manipulacije, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.
Blažić: Izostala suština Junkerovih poruka
MinaIzvor

"Izostavljena je suština Junkerovih izjava, dok su naglašene one koje ne predstavljaju ništa više od uobičajene diplomatske kurtoazije koje prate ovu vrstu posjeta", kazao je Blažić.

On smatra da je daleko od toga da se radilo o porukama podrške i ohrabrenja. 

"Naprotiv, Junker se jasno ogradio od naivnog optimizma prilikom posjete Tirani, gdje je naglasio kako 2025. nije datum za ulazak Crne Gore u EU, već “perspektiva ka kojoj treba ići”, kao i kako se radi o perspektivi za sve zemlje Zapadnog Balkana, dok datum zavisi od napora preduzetih na ispunjavanju kriterijuma", kaže se u reagovanju Blažića.

On je ocijenio da je zapanjujuće da to nije prepoznato kao razlog za alarm u domaćoj javnosti.

Blažić je podsjetio da je visoka predstavnica EU za spoljnju i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini ranije u Sarajevu izjavila kako je BiH postigla “impresivne rezultate”, u trenutku u kojem se činilo da toj zemlji zbog blokade institucija prijeti potpuna dezintegracija i nestanak sa mape Evrope.

“Stoga ne treba brkati diplomatski takt zvaničnika EU sa suštinskim porukama koje nam upućuju. Dok god izostaje fundamentalna promjena institucija sistema, 2025. godina će ostati nerealna koliko i sve dosadašnje i Crna Gora će propustiti istorijsku šansu da postane integralan dio savremene Evrope”, kazao je Blažić.

Prema njegovim riječima, “groteskno je govoriti o poziciji favorita za ulazak u EU, ili o mjestu “lidera” u procesu integracija među zemljama čije su institucije jednako disfunkcionalne koliko i naše”.

"Rezultati integracionog procesa, kada je Crna Gora u pitanju, su ništa manje do poražavajući i ostaće takvi dok god i oni koji su morali biti najodgovorniji za vođenje tog procesa pokazuju koliko su im daleko stvarne evropske vrijednosti”, kazao je Blažić.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se shvati da Brisel neće uvoziti nestabilnost, niti primati države koje su više na putu erdoganizacije, nego li evropeizacije. 

"Neće primiti državu kojoj će zbog blokade Sudskog savjeta uskoro nedostajati funkcionalna grana vlasti, a kamoli zemlju nereformisanih institucija i otvorene autokratije, u kojoj postoje ozbiljna kršenja ljudskih prava, izostaju vladavina zakona i reforma javne administracije, u kojoj su ugroženi nezavisni mediji i autonomija univerziteta”, rekao je Blažić.

Portal Analitika