Region

Dijete preminulo od malih boginja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je preminulo četvorogodišnje dijete iz Vranjske Banje, oboljelo od malih boginja.
Dijete preminulo od malih boginja
Portal AnalitikaIzvor

To je, zvanično, šesta žrtva ove zarazne bolesti u Srbiji.

Kako je objavljeno na sajtu instituta, Klinički centar Niš je juče prijavio smrtni ishod kod djeteta uzrasta četiri godine iz Vranjske banje, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović rekao je da je dijete bilo nevakcinisano, te da je četiri nedjelje bilo na aparatima za održavanje života, odnosno na respiratoru. 

On je naveo da je to posljedica kampanje koju su vodili nestručni ljudi i zbog koje se masovno razmišljalo da se djeca ne vakcinišu. 

"I zato se dešavaju ovakve stvari", kaže Radovanović, uz napomenu da se povećava broj roditelja koji vakcinišu svoju djecu. 

U Srbiji i u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas od mаlih bоginjа oboljelo je 2.896 osoba. 

U Institutu "Torlak" laboratorijski su potvrđena 1.448 slučajeva morbila. 

Najmlađa osoba koja je oboljela od morbila, u trenutku izbijanja bolesti, imala je svega 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. 

Takođe, većina oboljelih, njih 94 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa. 

Od ukupnog broja oboljelih, njih 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. 

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 292 oboljele osobe.

Portal Analitika