Crna hronika

Đukanović: Nikić je pomagao i ostalim opozicionim strankama, nijesmo ga plaćali

Funcioner DF-a Milutin Đukanović koji je svjedočio u nastavku suđenja za pokušaj terorizma je kazao da je rukovodio svim protestima DF-a, da je on zadužio auto Skupštine koje je koristio Mihailo Čađenović, da se auto može koristiti samo uz njegovo ili odobrenje Andrije Mandića, te da Čađenović nekad zna a nekad ne zna koga vozi. Rekao je i da je auto korišćeno nekad u privatne a nekad u službene svrhe. Rekao je i da je Ananije Nikić pomagao i drugim opozicionim strankama, kao i da mu nijesu plaćali. Dodao je da Nikić nije bio finansijer NOVE, ali da je nekada nešto plaćao. Đukanović je kazao da može da se zakune da mu je specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao da zna da Andrija Mandić i DF mogu njega da likvidiraju, ali i da je specijalni tužilac rekao da i on može Mandiću da zavije crni bajrak na kuću. Đukanović je kažnjen sa 200 eura zbog kršenja procesne discipline.
Đukanović: Nikić je pomagao i ostalim opozicionim strankama, nijesmo ga plaćali
V.R.N.
V.R.N.Autor
Portal AnalitikaIzvor

13.29 - Sud je odbio zahtjev za ukidanje pritvora. Naredno ročište je zakazano za 14. mart u 9 sati.

Advokati su tražili da se ukine pritvor za još tri optužena koji se nalaze u pritvoru već 17 mjeseci, što je, kako su naveli, suprotno evropskoj sudskoj praksi i Ustavu. Katnić je kazao da razlozi za pritvor i dalje ostaju.

13.00- Specijalni tužilac Milivoje Katnić je cijeneći iskaz istakao da je Đukanović korektno svjedočio i da je važno istaći da je potvrdio da je Mihailo Čađenović u tom službenom automobilu vozio Ananija Nikića. "Neke dileme su razjašnjene," rekao je Katnić i dodao da je svjedok potvrdio da je auto korišćen u privatne i u službene svrhe, te  da je novac nezakonito uplaćivan za putovanje, kao i da nema dokaza o porijeklu novca.

Advokati su istakli da je svjedok govorio istinu, tačno, precizno i jasno.

 12:43-  "Odmah nakon naše konferencije za novinare kada smo iznijeli da se nešto sprema za izbore u Crnu Goru je došao Paja (Velimirović). Tada smo apelovali na državne organe da obrate pažnju na scenario koji se i desio", kazao je Đukanović odgovarajući na pitanje sutkinje.

12:40 - Optuženi Mihailo Čađenović pitao je svjedoka da li postoji služba koja radi za potrebe poslanika. Đukanović je odgovorio potvrdno.

"Ta služba najčešće u moje ime potpisuje ovlašćenja za putovanje i putne naloge", kazao je Đukanović.

Čađenović je kazao da dobija blanko putne naloge u periodu praznika, koji može uvijek da iskoristi i koji dobija od generalnog sekretara Skupštine.

12.20 - Advokat Krpović pitao je Đukanovića da li poznaje Branku Milić. "Sada je znam ali dok se sve ovo nije desilo nikad je nijesam vidio, cijenim je," kazao je Đukanović.

12.10 -  "Da li je uobičajno da premijer bude u Skupštinu na dan izbora", pita advokat Radosavljević. Đukanović je odgovorio da on ne dolazi ni kad mu je obaveza jer ignoriše poslanike a ne kad su izbori ili neradni dan.

"Nikada nijesam lično upoznao Mila Đukanovića, ali sam imao prilike da ga vidim u Skupštini, kad je premijerski sat. Vidio sam ga nekoliko puta u toku godine," dodao je on.

"Prvi put ja čujem za državni udar 16. oktobra u 19 sati, jer sam ja organizovao sve proteste DF-a. Ako neko treba da odgovara to sam ja. Poruke su bile gradjanima "samo mirno" i da jedino može biti nemira u vladi kada budu gubili vlast i da neki od njih neće preživljeti od stresa. Ne zato što će ih neko fizički ugroziti.", rekao je Đukanović.

"Nikome nije padalo na pamet da organizujemo protest u 20 sati. Glasovi se broje do 22 sata, ne mogu ljudi da lete i da dođu na protest", rekao je on.

11.57 - Sudjenje se nastavlja pitanjima advokata.

djukanovic-i-advokati

11.52 - U nastavku sudjenja Đukanović, odgovarajući na pitanja tužioca, kaže da oni vrate novac koji pozajme, ali da ne "idu po žiletu", te da ne zna kako je to evidentirano u knjigama.

"Prema Arseniju Mandiću nema dugova, jer to lice ne postoji", ponovio je Đukanović i dodao da se novac od oko 770 eura nije evidentiran prema DNP-u. "To je sve za istu politiku tako i ako se ne vrati novac nije strašno", kazao je on.

11. 27. - U toku je polusatna pauza.

11.22 - Tužilac pita da li poznaje osobu koja se zove Arsenije Mandić.

"Ne znam, ali me je o toj osobi pitao i tužilac. Arsenije Mandić ne postoji.To je greškom upisano ime jer se odnosilo na Andriju Mandića. Mi nijesmo imali novca da putujemo za Moskvu, pa smo zamolili Milana Kneževića da nadje nekoga ko će da plati putovanje. Plaćeno je preko pošte na žiro račun a lice koje je uplatilo novac je greškom napisalo Arsenije. Ne znam kako se ta osoba koja je platila zove, ali sam dobio informaciju da je saslušan u Tužilaštvo", rekao je on.

"Ko je Knežević Mirko", pita dalje tužilac.

"Ne znam. Mislim da je brat Milana Kneževića, ne znam da li je to osoba koja je platila karte", rekao je on.

11. 00 - Tužilac ga pita zna li ko je Aron Šaviv na što reaguje advokat Miroje Jovanović tražeći da se uskrati odgovor jer se radi o osobi koja  nije obuhvaćena optužnicom.

"Ja sam spreman da na sve odgovaram", rekao je Đukanović. Sutkinja je odbila zahtjev jer je, kako je rekla sud ranije odlučio da nema primjedbi na pitanja. "To lice je pomenuo jedan od optuženih", rekla je sutkinja i dozvolila pitanje.

"Šaron je došao da pomogne kampanju uglavnom savjetima, sugerusao kad da držimo promocije i slično", kazao je on i dodao da ne zna da li se poznaju Nikić i Šaviv. "Mislim da nijesu imali nikakvih dodirnih tačaka u kampanji. Nijesu radili na istim poslovima", rekao je on.

Na pitanje tužioca da li mu je poznato da je Ananije Nikić kupovao karte za Mandića za odlazak u inostranstvo, Đukanović je rekao da ne može da isključi tu mogućnost.

Đukanović je rekao da ne može da se sjeti zašto je Nikić platio kartu za putovanje Mandić 2016. u Moskvu.

"Ne mogu da se sjetim, ni da se izjasnim zašto je Nikić platio kartu za putovanje Andrije Mandića trećeg jula 2016. u Moskvu. Niko ne krije ta putovanja. Gledali ste fotografije Mandića i Kneževića i još funkcionera DF-a sa predstavnicima ruske Dume i ruske države gdje je Ananije NIkić bio prevodilac", kazao je Đukanović.

10. 52 - "Ananije Nikić nije bio finansijer, ali nam je pomogao da razbijemo medijsku blokadu. Ne znam da li je nekada platio neki račun. Posebno nam je pomogao da probijemo medijsku blokadu prema ruskim medijima", rekao je Đukanović

Tužilac Čađenović ga je upitao kako komentariše činjenicu da je Nikić platio 2. 795 eura za nekoliko avionskih karata za članove DF-a.

"Neko to može da komentariše kao pomoć, a neko kao finanisranje. Kako ćemo mi tretirati naše pare koje smo odvajali mjesečno po 500 eura", rekao je on.

Tužilac pita ko je usvari Ananije Nikić

"On je čovjek koji zna dobro ruski jezik i koji nam je pomagao da probijamo medijsku blokadu. Pomagao je i drugim opozicionim strankama. Postoje njegove fotografije", rekao je Đukanović i dodao da ga nijesu za to plaćali. 

Dodao je da ne zna čime se bavi Ananije Nikić. "Ne znam da li ima sertifikate za prevođenje, nijesmo toliki formalisti", rekao je on.

"Nijesmo mu plaćali usluge prevođenja. Možete li vi da shvatite da postoje patriote i da ne traže novac za sve što rade. Svi mi ovo radimo iz potrebe da Crnu Goru vratimo hrišćanskim vrijednostima", odgovorio je Đukanović.

10. 09 - Đukanović je kazao da odluku o putovanjima u inostranstvu donosi on ili Andrija Mandić, jer im je dinamika posla takva da ne može svaki dan da se sastaju stranački organi.

10.00 - On je kazao da auto nekada korišćeno u privatne svrhe, da je riječ o bolesti ili o smrtnom slučaju, ali i ponovio da auto nije moglo biti korišćeno čak ni od centrale do Golubovaca, ako on ili Andrija Mandić ne daju za to odobrenje.

"Gorivo je do odredjenog iznosa plaćala Skupština, a nakon toga je plačao onaj ko je koristio auto", rekao je on.

Đukanović je rekao obraćajući se sudu "Advokatima biste davno"...nakon čega je zastao i počeo da se smije. Sutkinja ga je zbog kršenja pravila suda  kaznila sa 200 eura.

9. 47- Na pitanje tužioca Saše Čadjenovića da li se bavi finansijskim poslovima u DF-u, Đukanović je kazao da odgovara za sve transakcije NOVE.

On je ponovio da je on formalno preuzeo vozilo koje je u vlasništvu Skupštine, ali da ga nekada vozi on a nekada neko drugi.

Uvidom u dokumentaciju je utvrdjeno da je Skupština dala odobrenje da se vozilo koristi samo na teritoriji Crne Gore. "Ne znam da li sam morao, ali ja nijesam tražio odobrenje da ga koristimo van Crne Gore", odgovorio je on na pitanje tužioca. Dodao je da ne može da se sjeti ali da je moguće da je nekada tražio odobrenje da koriste auto van Crne Gore.

Sutkinja ga je opomenula nakon što je Đukanović rekao "Vama je intreres da remetite postupak i da pravite predstavu".

9. 40 -"Nije mi jasno kako ja nijesam optužen, kada sam bio rukovodilac svih protesta. Ne može niko od nas da bude optužen", rekao je on.

9. 37 - Đukanović je kazao da je sve počelo 18. decembra 2015. kada je emitovana emisija u kojoj je pukovnik Slavko Nikić ispričao da je kod njega došao Ananije Nikić sa nekim čovjekom koji" jeste ali nije Rus" i da je traženo da uradi nešto što bi uznemirilo Crnu Goru. Sutkinja ga je prekinula i rekla da ne može da govori o nečemu što je objavljeno u medijima jer nije dio dokaznog postupak. On je,međutim, rekao da je ta  ta emisija bila okidač da Tužilaštvo počne progon protiv DF.

Đukanović kaže da je auto on zadužio ispred DF-a, da je sa njim najčešće upravljao uglavnom Mihailo Čadjenović, ali i drugi, te da naređenje da se auto upotrijebi daje Andrija Mandić ili on. 

"Mihailo Čadjenović nije mogao da vozi osim po naređenju mene ili Andrije Mandića", rekao je on.

"Mislim da sam ja naredio da poveze sa sobom Ananija Nikića 5. marta", dodao je on.

On je kazao da može da se zakune da mu je Milivoje Katnić rekao da  zna da Andrija Mandić i DF mogu njega da likvidiraju, ali i da je specijalni tužilac rekao da i on može Mandiću da zavije crni bajrak na kuću."Katnić mi je rekao, znaš li Đukanoviću, da na Zlatiboru i Republici Srpskoj ima puno ruskih vojnika koji su trebalo da naprave čudo po Crnoj Gori. Pa sami kažete da nismo znali, što nam ovo radite onda. Ostao sam bez odgovora", objašnjava ĐukanovićSutkinja mu nije dozvolila da nastavi jer se radilo o nesluženom razgovoru a opomenula je Katnića koji je pokušao da odgovori.

djukanovic-katnic

On je ponovio da Čađenović nekada zna koga vozi a da nekad ne zna. 

9. 26 - Nastavljeno je sudjenje saslušanjem funkcioner DF-a Milutina Đukanovića. On je kazao da može da pomogne da se dođe do istine.

"Ja se čudim zašto se nalazim u svojstvu svjedoka a još više kako su se kao optuženi našli Mandić, Knežević i Čađenović, tim prije jer sam ja rukovodilac svih protesta koje je organizovao DF", rekao je on. 

9. 20- Advokat Nikola Bulatović je kazao da svjedočenje nema nikave veze sa predmetom.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je svjedok govorio istinu te da je razjasnio da ne poznaje Slavka i Ananija Nikića i da to vozilo nije korišćeno za pripremu terorističkog napada, već da je korišćeno vozilo u vlasništvu Skupštine, koje je koristio DF.

9. 15 - Svjedok je kazao da sve što zna o autu je da ga vozi njegov otac. Lakić je prepoznao vozilo koje je prikazano na snimku za koji tužilaštvo navodi da je napravio Slavko Nikić. 

Na pitanje advokata je kazao da zna da je kupljeno od firme u Podgorice i da se dan danas vodi na to  preduzeće, sve do izmirenja obaveza. On je dodao da vozilo vozi njegov otac, da je u Beogradu, osim kada on dođe u Podgorici. Vozio se nalazi na parkingu u Vidikovcu ispred zgrade dje živi njegov otac i majka. 

Lakić je kazao da ne poznaje Slavka Nikića. Prepoznao je na snimku da je riječ o vozilu njegovog oca. Nije mogao da se opredijeli kada je nastala ta fotografija, ali je.kazao da je možda jesen.

Rekao je da ne poznaje ni Ananija Nikića.

lakic2

9.05. Sudjenje se nastavlja.

Optuženi Bratislav Dikić je na jučerašnjem ročištu ponovio da mu je Aleksandar Sinđelić kazao za upad u Skupštinu ali dodao da mu nikada nije pominjao Ruse, terorističke grupacije i oružje, te da svojom krivicom smatra što ga odmah nije prijavio nadležnima. Naveo je da preuzima punu odgovornost.

 

Portal Analitika