Društvo

Nijesu našli dokaze da je Ostrog nezakonito upisan u vlasništvo SPC

 Skoro dvije godine trebalo je crnogorskim istražiteljima da odgovore na krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba iz Uprave za nekretnine zbog nezakonitog upisa Manastira Ostrog i njegove imovine u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, a u šturom obavještenju samo su naveli da nema dokaza da je počinjeno bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.
Nijesu našli dokaze da je Ostrog nezakonito upisan u vlasništvo SPC
PobjedaIzvor

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici 29. januara donijelo je rješenje i obavijestilo potpredsjednika Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Steva Vučinića da je „ocjenom spisa predmeta formiranih pred ovim tužilaštvom“ odlučeno da „neće preduzimati krivično gonjenje protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, jer ocjenom prikupljenih dokaza se nije moglo zaključiti da je u postupku promjene vlasništva izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti“.

ZAPANJEN

- Međutim, ukoliko ste suprotnog mišljenja imate pravo da podnesete krivičnu prijavu protiv određenog lica za određeno krivično djelo – poučili su oni Vučiniću.

Tako je još jedna prijava zbog nezakonitog upisa crnogorske imovine u vlasništvo organizacije jedne strane države (SPC) odbijena, a Vučinić, koji je inicijator svih tih krivičnih prijava, ističe za Pobjedu da je zapanjen.

- Stojim zapanjen nad tim papirom u kome piše da nezakoniti prepis Manastira Ostrog sa 1,2 kvadratana kilometra teritorije, sa države na Beogradsku patrijaršiju, strano pravno lice sa sjedištem u Srbiji, izvršen poslije referenduma 2006. godine, nije krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Ako je tako, samo još preostaje da Cetinjska filijala Beogradske patrijaršije objavi žiro-račun da njoj, umjesto državi koja, očito, nije suverena na svojoj teritoriji, plaćamo porez i tu činjenicu treba upisati u Ustav, ali i činjenicu da smo očito postali i kmetovi Beogradske patrijaršije – poručio je Vučinić.

On je 3. marta 2015. godine, u ime Crnogorske pravoslavne crkve, podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nepoznatih službenika danilovgradske Uprave za nekretnine jer su, kako je saopšteno, suprotno Zakonu, Donji i Gornji manastir Ostrog upisali na ime Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Naveo je da su nepoznati službenici Uprave, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, u posjedovnom listu 53, katastarske opštine Vrela, bez datuma upisa, s matičnim brojem 0000002246414, upisali nepokretnosti Gornjeg i Donjeg manastira Ostrog površine 3,2 hiljade metara kvadratnih i 1,21 milion metara kvadratnih njegovih livada, šuma i pašnjka.

Kao dokaz priloženi su posjedovni listovi u katastarskim opštinama. Međeđa I - list nepokretnosti 181, na Manastir Ostrog kao pravno lice s matičnim brojem 0000002095491, upisano je 23. marta 2005. godine 17,3 hiljade metara kvadratnih livada i 122 metra kvadratnih stambenog prostora u susvojini.

U katastarskoj opštini Vrela, u listu nepokretnosti 53, upisano je 4. novembra 2007. godine 48 metara kvadratnih stambenog prostora i 51,7 hiljada metara kvadratnih livada.

ImovIna

Pobjeda je 17. marta 2015. godine objavila da su u vlasništvo SPC, po rješenjima danilovgradske filijale Uprave za nekretnine, osim Ostroga, upisani i Manastir Ždrebaonik, kao i još 25 crkava i drugih objekata.

Vučinić je tada precizirao da su službenici danilovgradske Uprave za nekretnine, bez pravnog osnova, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, nakon 2007. godine, protivpravno upisali na Mitropoliju crnogorsko-primorsku 1.634.664 metara kvadratnih livada, šuma i pašnjaka, manastire Ostrog i Ždrebaonik i 25 crkava i crkvenih objekata enormne materijalne i kulturne vrijednosti.

stevo-vucinic-avgust-2015

Crnogorsko tužilaštvo, za sada, nije našlo da je u bilo kojem slučaju prepisa imovine na SPC u Crnoj Gori bilo kršenja zakonskih procedura.

Dok država ćuti i na taj način paktira sa SPC i njenim poglavarom u našoj zemlji Amfilohijem Radovićem građani su odlučili da posegnu za još jednim mehanizmom ne bi li prisilili institucije da crnogorsku imovinu vrate Crnoj Gori.

Grupa građana iz dijaspore organizovala je potpisivanje peticije za poništenje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori.

Na prijedlog Inicijalnog odbora koji koordinira akcijom prikupljanja potpisa za peticiju, početkom februara konstituisan je i Savjet za praćenje aktivnosti u kojem su, pored brojnih uglednih ličnosti iz javnog života Crne Gore i predstavnici dijaspore. Predsjednica ovog tijela je rediteljka Ana Vukotić. 

Pobjeda

Portal Analitika